23948sdkhjf

Ett steg närmare produktion av fossilfritt stål i industriell skala

De satsar på att bli först i världen med en värdekedja för fossilfritt stål. Det handlar om Hybritsamarbetet mellan ståltillverkaren SSAB, gruvföretaget LKAB och energiföretaget Vattenfall.

Nu tar de nästa steg genom att förbereda bygget av en demonstrationsanläggning för direktreduktion av järnmalm med vätgas i industriell skala.

Läs också: SSAB utser Tibnor till certifierad laser-partner

Tanken är att kunna demonstrera en fullskalig produktion med en kapacitet på drygt en miljon ton järn per år, det vill säga 20 procent av LKABs totala förädlingskapacitet i Malmberget och närmare hälften av produktionskapaciteten hos SSABs masugn i Luleå. 

Nu påbörjas en utredning om val av plats för demonstrationsanläggningen. Parallella samråd inleds på två alternativa platser i Norrbotten - Vitåfors industriområde i Gällivare kommun där LKAB bedriver gruvverksamhet och Svartöns industriområde i Luleå där bland annat SSABs stålverk och LKABs malmhamn finns.

Syftet är att samråda och ha en öppen dialog om anläggningens lokalisering och utformning inför kommande platsval och tillståndsansökan. 

- Vi vill bygga anläggningen i Norrbotten. Här finns god tillgång till fossilfri el, kompetens och ett nära samarbete med akademi och samhälle. En demonstrationsanläggning för fossilfri järnframställning skulle också vara positivt för utveckling och jobb i regionen och dessutom bidra till en stor klimatnytta, säger Martin Pei, teknisk direktör, SSAB och ordförande för Hybrit.

Läs också: Försvarsmakten säger nej till Hybrit

- För LKAB är Hybrit en viktig pusselbit i en grön omställning där vi vill klimatoptimera hela kedjan från gruva till färdigt stål till år 2045. Vi vill att Norrbotten ska bli en världsledande innovationsarena och ett kunskapscentrum för den globala gruv- och mineralnäringen, säger Markus Petäjäniemi, direktör Marknad och teknik LKAB.

- Det är mycket positivt att Vattenfall tillsammans med våra partners fortsätter att ta tydliga steg framåt med Hybrit. Elektrifieringen med fossilfri el och vätgas gör att fossilfritt stål kommer att bli ett mycket viktigt bidrag till vår fossilfria framtid, säger Andreas Regnell, strategichef, Vattenfall.

Samtidigt pågår Hybrits pilotfas. I Luleå kommer pilotanläggningen för fossilfritt stål vara färdigbyggd under sommaren och förberedelser har också påbörjats för att bygga ett tillfälligt vätgaslager för att pröva tekniken att lagra vätgas i bergrum.

Samråden med myndigheter, organisationer och allmänheten kommer att avslutas i september 2020. Investeringsbeslut fattas efter genomförd tillståndsprövning och andra utredningar.

Byggstart planeras under 2023 och målet är att ta anläggningen i drift 2025.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.11