23948sdkhjf

Europeiska stålmarknaden kämpade redan innan corona

I European Steel Association EUROFER:s senaste ekonomi- och marknadsundersökning, presenteras uppgifter om att efterfrågan på stål kämpade redan innan coronapandemin fick sitt utbrott.

Coronapandemin har bland mycket annat fört med sig att stålkonsumtionen minskat, men i en ny undersökning från EUROFER går det att se att stålefterfrågan hade det kämpigt redan under 2019.

Enligt Axel Eggert, generaldirektör för EUROFER, berodde den dämpade utvecklingen under 2019 bland annat på ineffektiva EU-stålskyddsåtgärder, en nedgång i EU:s tillverkningssektor och en långvarig osäkerhet kring Brexit.

– Dessa faktorer tillsammans ledde till en fortsatt försämring av affärssentimentet och dämpade investeringstillväxten under hela 2019, redan innan pandemin började, säger Axel.

Siffrorna visar att stålförbrukningen i EU minskade med 1,6 procent under det tredje kvartalet 2019, och under det fjärde kvartalet fortsatte stålförbrukningen att minska med 10,8 procent. Totalt under 2019 minskade stålförbrukningen i EU med 5,3 procent.

– Det här var den sämsta utvecklingen av EU:s efterfrågan på stål sedan 2012. Den negativa utvecklingen under fjärde kvartalet 2019, är resultatet av den fortsatta nedgången i EU:s tillverkningssektor på grund av försvagad export och investeringar, säger Axel.

EUROFER är beläget i Bryssel och representerar EU:s stålproduktion. Dess medlemmar är både stålföretag och stålförbund runt om i EU.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.079