23948sdkhjf

Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk

Vargön Alloys teleskoplastare Merlo P27.6 från Hüllert Maskin körs vid företagets största smältugn där temperaturen är runt 700 grader, och stora anpassningar har krävts för att få en maskin som klarar de extrema förutsättningarna.

På Vargöns Alloys i Trolhättan finns fyra smältugnar. Den största är omkring 14 meter i diameter och byggd i flera våningsplan. För att klara av att lasta in och ut material ur ugnen samt att städa runtomkring den krävs en maskin som tål extrema temperaturer.

Läs också: Olsons Maskinservice expanderar

– Det vi ville ha var framförallt en liten smidig maskin som klarade av att lasta minst ett ton i skopan i taget, som inte var för tung och där vi kunde få räckvidd framåt för att kunna tippa ur material inne i ugnen, berättar Magnus Jansson, projektledare på Vargöns Alloy.

Tidigare har man kört med en äldre niotonshjullastare, som egentligen är för tung för golvet på våningsplanet, där viktbegränsningen är satt till ett ton per kvadratmeter. Med den nya maskinen däremot, klarar de viktbegränsningen.

– Dessutom kan vi nå en liten bit in genom luckorna i ugnen. Helst hade jag velat nå ännu längre, men då hade det krävts en större maskin som i gengäld blivit för tung, säger Magnus.

För att klara av den extrema temperaturen vid ugnen har man behövt bygga om maskinen. Några åtgärder som gjorts är till exempel att hela maskinen har klätts in i skyddande plåtar, alla plastdetaljer har tagits bort, belysning och torkare är också bortplockade och fönsterrutorna har försetts med ett finmaskigt skyddsnät som skyddar mot värmestrålning

Läs också: Rio Tinto hotar att stänga aluminiumsmältverk

Dessutom är bränsletanken borttagen och ersatt av en ”jeepdunk” i plåt bak på maskinen, och ryggstödet på förarstolen har gjorts lägre för att man vid en nödsituation ska kunna ta sig ut genom bakrutan.

– Vi kör med maskinen i stort sett dagligen och jobbar med ungefär 20-30 minuter åt gången. Det är normaltemperatur där, klimatanläggningen fungerar som på en vanlig maskin så för förarna är det helt okej att jobba så nära ugnen, avslutar Magnus.

Vargön Alloys AB är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, en legering som ger stål hårdhet och motståndskraft mot korrosion. Ferrolegeringar är nödvändiga råvaror för stålindustrin och kunderna är främst tillverkare av specialstål.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094