23948sdkhjf

Kirunagruvan utrymd och stängd efter historiskt kraftigt skalv

Det var många som väcktes mitt i natten av ett kraftigt skalv i Kirunagruvan.

En av dem var pressansvarig på LKAB Fredrik Björkenwall.

- Det första man tänker på är de medarbetare som finns därnere. Det är ju kollegorna man tänker på. Jag blev ju uppväckt mitt i natten av det här och det är alltid första tanken att man vill inte att någon ska ha kommit till skada. Jag hörde ganska fort att alla var uppe så det kändes väldigt bra. Men visst är det otäckt, säger han till Metal supply.

Han berättar att tretton medarbetare befann sig under jord när skalvet inträffade.

- De utrymdes skyndsamt. Den seismiska händelsen inträffade under en tid i gruvan då vi har väldigt få människor där. 

Mår de bra?

- Ja, de varit ovan jord sedan länge.

Han kan inte svara på när det senast var en så stor händelse att gruvan behövde utrymmas.

- Vi har inte haft en så här stor seismisk händelse i gruvan någonsin som det ser ut nu. Vi måste vänta med att bekräfta det tills vi har mätdata på plats men som det ser ut nu så är det här den kraftigaste händelse vi haft. 

Vet ni hur set ser ut nere i gruvan om det är mycket som har släppt från tak och väggar?

- Vi vet en del men vi har inte hunnit gå igenom och besikta allting ännu. Det kommer att ske senare under dagen. Vad vi har gjort hittills är att ta ner vattentekniker och bergmekaniker under jord för att få igång vattenpumparna. Då kunde man notera visst utfall på huvudvägarna i Kirunagruvan. Men det såg inte så illa ut som befarat är den rapport jag fått. Det är som sagt för tidigt att säga någonting om omfattningen av bergutfallet totalt sett.

Gruvan är avstängd åtminstone hela förmiddagen. Det är osäkert om den kan öppna under eftermiddagen. 

- Seismiska händelser kommer vi att få räkna med så länge vi genomför gruvbrytning på de här orterna. Men det som var så speciellt med den här seismiska händelsen var att den var så pass kraftig. Den kändes av rejält både under jord och även ovan jord i Kiruna stad med omnejd, avslutar Fredrik Björkenwall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125