23948sdkhjf

Samarbete för att säkra personal till Northvolts jättefabrik

Europas största litiumjonbatterifabrik som Northvolt etablerar i Skellefteå befarar dammsuga upp all industripersonal. Fabriken beräknas sysselsätta minst 2 500 anställda till 2023. Nu har har ett möte hållits angående både fler och därtill anpassade utbildningar för industrins behov. 

Läs också: Larmet: Personalen kommer inte räcka till jättefabriken

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark var med på det digitala mötet tillsammans med Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) och kommundirektör Kristina Sundin Jonsson och rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn på Luleå Tekniska Universitet, LTU. 

Läs också: Strid om miljötillstånd för litium-utvinning

- Skellefteå befinner sig i en expansiv fas med en positiv utveckling inom en rad områden. Investeringar och etableringar skapar möjlighet för en dynamisk och stark utveckling av vår arbetsmarknad. Det här är en utveckling som blir möjlig genom en stark samverkan mellan näringsliv, region, akademin, andra statliga aktörer, kommun och arbetsmarknadens parter. Att föra en dialog kring de här frågorna direkt med arbetsmarknadsministern är en värdefull och viktig del i vårt arbete kring kompetensförsörjning både på kort och på lång sikt, säger Lorents Burman.

Genom att erbjuda längre eller kortare kurser och utbildningar som svarar mot industrins behov av kompetens och arbetskraft kan flera grupper i samhället ges möjlighet att snabbt bli intressanta för andra branscher. Tillsammans med Luleå tekniska universitet som har både utbildning och forskning i Skellefteå har Skellefteå kommun redan nu utvecklat några sommarkurser för att möta detta behov.

Samtidigt ser kommunen att man tillsammans kan göra långt mycket mer och även göra skillnad för de individer som på grund av coronapandemin ställs utanför arbetsmarknaden, både inom industrin och i andra branscher.

- Under mötet diskuterade vi hur vi tillsammans med övriga regionala och nationella aktörer kan arbeta vidare med den här processen. För det är just samverkan som är grunden för den stora industriella expansion som Skellefteå befinner sig i och det är genom att jobba tillsammans på alla nivåer som vi kan bidra till klimatomställningen i Europa, tusentals nya svenska jobb och en större framtidstro såväl lokalt och regionalt som nationell, säger Kristina Sundin Jonsson.

- Det faktum att vi i norra Sverige framför allt ser permitterade, varslade eller uppsagda inom branscher där många saknar högre utbildning, samtidigt som vi står inför flera stora utvecklingsprojekt, ger oss en möjlighet att matcha kompetenslyft för individen med kompetensförsörjningsbehov för företag. Vi vill gärna vara med och ta fram en sådan modell i samarbete mellan Skellefteå kommun och Northvolt, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.096