23948sdkhjf

LKAB söker hjälp hos regeringen

Ledningen för LKAB begär nu i en skrivelse till finansdepartementet att regeringen ingriper med ett planföreläggande mot Kiruna kommun. Bakgrunden till begäran är att kommunen sedan förra året förhalar antagandet av detaljplanen för ett område i Kiruna.

Som vi tidigare rapporterat finns det en risk att LKAB kommer att behöva varsla 500 personer till sommaren, om inte kommunen accepterar deras detaljplaner för hur bostadsmark i Kiruna ska omvandlas till industrimark.

– Den här situationen måste lösas och den måste lösas snabbt, säger Jan Moström, vd för LKAB.

Läs också: LKAB kan tvingas varsla stort antal

Detaljplanen Gruvstadspark 2:4 ingår i avtalet Gruvstadspark 2 från 2014 mellan Kiruna kommun och LKAB, och enligt avtalet ska kommunen hantera detaljplaneprocessen skyndsamt.

– Det finns inga oklarheter kring detaljplanen och den är färdigberedd av tjänstepersonerna och färdig för beslut sedan förra året. Men antagandet har förhalats och kopplats till en lång rad krav och önskemål från kommunen, säger Jan.

Eftersom detaljplanerna fortfarande inte accepterats av kommunen vänder sig LKAB nu till regeringen.

– Tyvärr är vi nu tvungna att vända oss till regeringen med begäran om ett snabbt ingripande, för att förhindra en akut situation från att utvecklas till en djup och onödig kris när vi står inför den djupaste lågkonjunkturen i modern tid, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.125