23948sdkhjf

Industrimetallernas efterfrågan väntas höjas

Coronaviruset har lett till att priset på industrimetaller har sjunkit medan priset på ädelmetaller har rusat. Swedbank och Sparbankerna spår dock att det är mycket möjligt att andra halvåret kan bli ganska bra ur ett metallproducentperspektiv.

Kopparpriset klättrade uppåt i slutet på 2019 och i början av 2020 hade det nått kring 6 300 dollar per ton. I skrivande stund är det nere på drygt 5 142 dollar per ton.

Trots detta spår Swedbank och Sparbankerna att andra halvåret kan komma att bli ganska bra för metallproducenterna. Inte minst eftersom Kina väntas använda sina finansiella muskler för att få fart på ekonomin igen, och det ligger nära till hands att det sker i form av nya metallslukande infrastruktursatsningar.

– De långsiktiga drivkrafterna bakom efterfrågan på industrimetaller, och då i synnerhet koppar, har inte heller förändrats. Elektrifiering, förnybar energi och elbilar gör att efterfrågan kommer att öka markant, vilket väntas leda till ett underskott på koppar, även om tidpunkten nu skjuts framåt, säger aktieanalytiker Ola Södermark.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094