23948sdkhjf

Lågkonjunktur väntar för industrin

Industrin går nu in i nästa lågkonjunktur och teknikföretagens produktion väntas minska med 2 procent 2012.
Nedgången innebär att antalet anställda i Sverige också kommer att bli färre under året. Även underleverantörer till teknikindustrin räknar enligt en särskild undersökning med lägre försäljning och planerar för färre anställda.

Brukar underskattas
Så här i början av en lågkonjunktur är det alltid oklart hur snabb och djup den blir. Erfarenheten visar också att kraften i den brukar underskattas.

– Lika klart som att konjunkturen nu försämras är att den skuldsanering som på ett eller annat sätt krävs också kommer att påverka hushåll, företag och offentlig verksamhet negativt framöver, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune.

Leverantörer till maskinindustrin
En särskild undersökning som gjordes i slutet av oktober visar att underleverantörer till bilindustrin redan märker av en minskad efterfrågan. De räknar med att nedgången tilltar under våren 2012. Bilden av en näraliggande försämring av efterfrågan är ännu tydligare bland leverantörer till maskinindustrin.

– Att underleverantörerna själva räknar med försämrad efterfrågan och att försäljningen och antalet anställda minskar nästa år, understryker vår bedömning att vi nu går in i en ny lågkonjunktur, avslutar Anders Rune.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094