23948sdkhjf

Miljonsatsning på metallbaserad tillverkning

Årets anslag på 80 miljoner kronor från KK-stiftelsen används till tolv nya forskningsprojekt som bidrar till att höja svensk industris konkurrenskraft. Det största projektet, PODFAM, handlar om metallbaserad additiv tillverkning.

PODFAM är en långsiktig forskningssatsning på pulverbäddsbaserad additiv tillverkning i metall hos Högskolan väst. Projektet löper över åtta år, och är ett av 12 forskningsprojekt som nu får ta del av stödet på 80 miljoner kronor från KK-stiftelsen.

Det här är ett mycket angeläget forskningsområde för tillverkningsindustrin. Additiv tillverkning med pulverbädd gör det möjligt att tillverka komponenter med komplexa geometrier på ett mer effektivt sätt, säger Thomas Hansson, projektledare och gästforskare hos Högskolan Väst.

I PODFAM deltar Sandvik Machining Solutions AB som levererar metallpulver, ARCAM AB som tillverkar maskiner, Quintus Technologies AB som utvecklar och tillverkar utrustning för HIP (Het Isostatisk Pressning) och slutanvändarna GKN Aerospace Sweden AB och Siemens Industrial Turbomachinery AB.

Forskningsprojektet är indelat i flera delprojekt med koordinerade samarbeten. Vi fördjupar oss inom processförståelse, efterbearbetning, modellering, oförstörande provning och livslängdsprediktering och tillförlitlighetsanalyser. Målet är att ha alla de här pusselbitarna på plats för att kunna gå vidare till applicering inom industrin, säger Thomas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11