23948sdkhjf

Nya tekniken gör metallytor till bakteriemördare

Som tidigare känt kan bakterier överleva flera dagar på metallytor. Nu har Purude University skapat en laserbehandlingsmetod som ska göra alla metallytor till bakteriemördare. Detta genom att ändra strukturen på metallens yta. 

I en studie publicerad i Advanced Materials Interfaces, visar Purudes forskare att tekniken gör det möjligt för kopparytan att omedelbart döda multirecisistenta bakterier, även kallade superbugs. Normalt har koppar en slät yta vilket gör det svårt för metallen att döda bakterier.

– Koppar har använts som ett antimikrobiellt material i århundraden, men det tar vanligtvis timmar för kopparytor att döda bakterier. Vi har utvecklat en slags lasertekstureringsteknik som effektivt förbättrar kopparns yta av bakteriedödande egenskaper, säger Rahim Rahimi, Purdue-lektor i materialteknik.

Tidigare har forskare använt nanomaterialbeläggningar för att göra metallytorna mer bakteriedödande. Dessa beläggningar kan dock vara giftiga för miljön om de läcker ut, vilket de har haft en förmåga att göra.

Tekniken som utvecklats på Purude University använder istället en laser för att på metallens yta skapa nanoskaliga mönster. Mönstren, som ger en robust yta, gör så att bakterierna brister när de träffar ytan. I en Youtubevideo beskriver Rahim och forskaren Vidhya Selvamani tekniken ytterligare.

– Vi har skapat en robust process som selektivt genererar mikro- och nanoskalamönster direkt på den riktade ytan utan att förändra huvuddelen av kopparmaterialet, säger Rahimi.

Tekniken kan ännu inte döda virus eftersom virus är allt för små. Därmed kan lasertekniken ännu inte hjälpa till att bekämpa till exempel coronaviruset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079