23948sdkhjf

Trumps order: vill bryta mineraler på månen

USA:s president Donald Trump har undertecknat en verkställande order för att uppmuntra amerikanska företag att bryta mineraler och andra himmelorgan på månen.

Ordern föreskriver ett "innovativt och hållbart program" som leds av USA. Trump menar att en framgångsrik och långsiktig utforskning av månen, Mars och andra himlakroppar, kommer att kräva partnerskap med kommersiella enheter för att återvinna och använda resurser, inklusive vatten och vissa mineraler, i yttre rymden.

Trump menar dock att det finns en osäkerhet kring rätten att återvinna och använda rymdresurser, vilket har avskräckt vissa kommersiella enheter. Han skriver i ordern att amerikaner bör ha rätt att bedriva kommersiell utforskning, återhämtning och användning av resurser i rymden, i överensstämmelse med tillämplig lag.

I ordern belyser Trump att USA inte skrivit under ”Månavtalet” från 1979 som fastställer att resurser i yttre rymden ska ses som globala allmäningar. Med det vill han visa på att USA inte behöver några internationella avtal för att bryta mineraler i rymden.

– Yttre rymden är en juridiskt och fysiskt unik domän av mänsklig aktivitet, och USA ser inte rymden som en global allmänhet, skriver Trump.

Inom ett avstånd på 45 miljoner km från jorden har NASA identifierat mer än 12 000 astreoider, och man tror att dessa asteroider kan innehålla järnmalm, nickel och ädelmetaller i mycket högre koncentrationer än det som finns på jorden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079