23948sdkhjf

Provborrningarna överklagas

Nu inleds provborrningar efter vanadin i Skåne, men i Österlen finns ett stort motstånd mot planerna där markägare och Lantbrukarnas Riksförbund har lämnat in en överklagan.

Enligt Sveriges Radio har markägare på Österlen lämnat in en överklagan angående provborrningar efter vanadin i området till mark- och miljödomstolen.

Det är företaget Scandivanadium som fått beviljat att provborra i Österlen, men tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund menar markägarna att provborrningarna inte sker efter allmänintresse, utan att det enbart görs av egenintresse.

Ett ställe där både kommun och markägare däremot har gett klartecken för provborrningarna är Lyby i Hörby kommun. Där handlar det enligt TT om totalt fem borrkärnor med hål på ett djup mellan 60 till 120 meter.

– Enligt lag kan vi inte förhindra att berggrunden undersöks och sedan är det positivt att få kunskap om geologin i Sverige, så vi tycker att det ska bli spännande att se vad man kommer fram till, säger Otto Millbourn, en av markägarna, till TT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.079