23948sdkhjf

Metallprisernas utveckling i coronatider

En rapport från SGU visar att de flesta metallpriser har fallit markant under mars månad, men järnmalmspriset håller emot och guldpriset har till och med ökat.

Till följd av den globala lågkonjunkturen som coronasmittan orsakat har metallpriserna fallit under mars månad. De flesta priser har sjunkit med 10 till 15 procent under perioden.

De metaller som klarat sig bäst är guld som ökat i pris med en procent och järnmalm som minskat med fem procent. De metallpriser som fallit mest är rhodium och platina med minus 21 respektive 17 procent.

Att priset på guld gått upp beror på att guld sedan länge ses som en säker investering i oroliga tider, och att järnmalmspriset hållit stången förklaras av motståndskraftig efterfrågan - speciellt i Kina där produktionen av tackjärn/råjärn har hållit uppe anmärkningsvärt bra. Det har också varit vädermässiga störningar i den sjöburna järnmalmstarfiken från Brasilien och Australien. Kina har dessutom under senare tid stimulerat stålintensiv infrastruktur- och konstruktionsindustri.

Detta rapporterar SGU – Sveriges geologiska undersökning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094