23948sdkhjf

Känd metallsökare dömd

Gävle tingsrätt har dömt en känd idrottsprofil till 2 000 kronor i dagsböter för att ha använt en metallsökare utan länsstyrelsens tillstånd. Domstolen avslog dock åklagarens yrkande om att metallsökaren skulle förverkas.

Idrottsprofilen har vid flera tillfällen använt metallsökare utan tillstånd och har visat upp det i nyhetsinslag på TV, på sin blogg och i flera Youtubeklipp. Syftet var att uppmärksamma hans åsikt om att det generella förbudet mot att använda metallsökare är orimligt.

Detta ledde till att länsstyrelsen i Gävleborg polisanmälde idrottsprofilen och nu har han dömts för brott mot kulturmiljölagen. Den nu dömde personen hade uppfattningen att de svenska bestämmelserna stred mot EU-rätten och ville ha den saken prövad av domstol.

Bakgrund:

EU-kommissionen har tidigare riktat kritik mot Sverige för att ha oproportionerligt stränga restriktioner som begränsar handeln med metallsökare. För att undgå en rättslig process i EU-domstolen lovade Sverige att ändra lagstiftningen.

Regering gav Riksantikvarieämbetet uppdraget att utreda frågan, och de föreslog friare regler, anpassade efter EU-kommissionens kritik. Riksdagen avfärdade dock förslaget.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.11