23948sdkhjf

Miljonstöd till energilagring i gruvmiljö

Energimyndigheten har beslutat att ge nästan 13,4 miljoner kronor i stöd till ett demonstrationsprojekt för pumpkraft i nedlagda gruvor. Projektet ska ge kostnadseffektiv energilagring genom att utnyttja befintlig infrastruktur i gamla gruvmiljöer.

Projektet kommer att bygga en pilotanläggning för pumpkraft i gruvmiljö, och där validera och demonstrera konceptet för energilagring som kallas Underground Pumped Hydro Storage (UPHS).

Målet är att utveckla ett standardkoncept som kan användas för konstruktion av framtida fullskaliga anläggningar. Pilotanläggningen kommer att ha en kapacitet på 2 MW, och planeras att tillhandahålla en maximal frekvensreglering av 2 000 MWh energi/år.

- Vi ser ett ökat behov av energilagerlösningar framöver, och olika typer av tekniker behövs för att kunna hantera olika tidsperspektiv. Projektet vi nu ger stöd är ett innovativt och potentiellt kostnadseffektivt sätt att bygga pumpkraftverk på, säger Fredrik Brändström, forskningshandläggare på Energimyndigheten.

Demonstrationen av tekniken kommer att ske på ön Lilla Båtskär på Åland, där en gruva som var i drift mellan 1957 och 1959 kommer att återanvändas. På platsen finns ett 250 meter djupt schakt, och på bottennivån finns en cirka 2 km lång tunnel. Som övre reservoar ska havet användas.

Projektet leds av företaget Pumped Hydro Storage Sweden AB, och projektet kommer att pågå under tre år, med start våren 2020.

- Lokal energiproduktion och lokal lagring är hörnstenar i utvecklingen av ett fossilfritt elsystem. Vi använder beprövad, hållbar teknik till att återanvända befintliga anläggningar i och kring till exempel gruvor, säger Otto Werneskog, styrelseordförande Pumped Hydro Storage Sweden AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078