23948sdkhjf

”Stålbibel” blir nytt standardverk

Rostfritt stål är global hit som fyller 100 år 2012. Redan nu släpps en bok som vidgar världens kunskap vad gäller det tåliga materialet.
I den får man veta att rostfritt stål faktiskt kan rosta och att det är en dyr affär. Författare till ”stålbibeln” är Claus Qvist Jessen, internationell
auktoritet inom rostfritt stål.

Premiär på Elmia Subcontractor
Claus Qvist Jessen är medarbetare hos Damstahl AB. Boken ”Rostfritt stål och korrosion” gavs ut på danska i våras och får premiär på svenska i Damstahls mässmonter på Elmia Subcontractor 8–11 november. Detta standardverk från första dagen, utges också på tyska och engelska. Boken förväntas bli en kunskapskälla som hela stålbranschen kan dra nytta av.

Claus Qvist Jessen om det unika materialet:

– Rostfritt stål är en av 1900-talets stora tekniska landvinningar och är lika självklart inom industrin som i människors vardag. I takt med den tekniska utvecklingen kommer ständigt nya användningsområden där det rostfria stålets unika kvaliteter bidrar till ökad funktionalitet och förhöjd estetik.

Claus Qvist Jessen om att rostfritt kan rosta:

– Använd rostfritt stål rätt och du har ett evighetsmaterial. Dessvärre är rostfritt stål inte alltid rostfritt. Korrosion kostar mycket pengar och utgör i storleksordningen fem procent av ett lands nationalprodukt. I min bok beskriver jag bl a hur man kommer till rätta med problemet genom att välja rätt rostfritt stål och bearbeta materialet korrekt. Det kan betyda mycket för ett företags konkurrenskraft att man säkerställer kvaliteten, säger Claus Qvist Jessen.

Bakgrund
Rostfritt stål upptäcktes år 1912 av Harry Brearley när han experimenterade med olika legeringar för kanonrör och märkte att stål legerat med krom inte rostade. Motståndskraften mot korrosion förverkligas när kromhalten överstiger 12 procent och det bildas en tunn hinna som skyddar stålet mot rost. Återanvändbarhet är en av nycklarna till en hållbar livsmiljö. Här har det rostfria stålet unika egenskaper eftersom det kan recyklas i nästan evigt kretslopp, utan att tappa egenskaper. Hela 65 procent av det rostfria stålet tillverkas av återvunnet skrot som får nytt liv. Gårdagens diskbänk är morgondagens mejeri.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078