23948sdkhjf

LKABs jakt på mineraler fortsätter - Intervju med LKAB

LKAB fortsätter sin jakt på malm i Malmberget, och nu har de sökt undersökningstillstånd för att borra ovan jord på platser de inte tidigare borrat. Metal Supply har pratat med Pierre Heeroma, prospekteringsansvarig på LKAB.

– Syftet med borrningarna är att addera mineraltillgångar till våra olika gruvor så att vi kan förlänga livslängden på dessa, säger Pierre.

Malmbergets gruvområde är uppdelat i två fält, det östra och det västra. Pierre Heeroma berättar att LKAB nu sökt underhållstillstånd för att få borra ovan jord för att komma ner djupare i Malmbergets västra fält.

– I västra fältet så saknar vi en del infrastruktur under jord för att kunna borra på ett större djup, och därför planerar vi nu för att borra från ovan jord.

Enligt Pierre har det östra fältet en mer utvecklad infrastruktur och där har de redan säkrat positioner så att de kan borra på ett större djup från under jord. Där kommer de att borra ner från 1250 meter till 2000 meter.

– Där vi planerat att borra ovan jord väntar vi med att borra tills vi har arbetsvanor på plats, men jag hoppas att vi kan komma igång senast under andra halvan av 2020.

Platserna där LKAB planerar för att borra kommer enligt Pierre mest troligt hamna i närheten av Malmbergets golfbana, men han tror inte att allmänheten kommer att störas särskilt mycket.

– Vi kommer att ha en dialog med dem vid golfbanan för att se hur vi ska göra för att inte störa. Jag tror inte att vi kommer störa några boende, men kommer vi att komma för nära kommer vi även att ha en dialog med dem. Då kanske vi kan komma fram till en lämplig tidsperiod att borra på, till exempel att bara borra under dagtid. Dessutom låter inte borrmaskinerna särskilt mycket, säger Pierre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093