23948sdkhjf

Så påverkas gruv- och mineralbranschen av coronasmittan

Gruv- och mineralindustrin är starten för många företags produkter, då råvarorna är ett måste. Enligt Svemin går det än så länge bra för gruvorna, medan prospekteringsföretagen har det tuffare. 

Produktionen i gruvorna verkar inte ha påverkats markant utav coronasmittan, utan produktionerna flyter på i princip som normalt. Än så länge fungerar logistikkedjorna som de ska med viss omplacering, och egen personal finns fortfarande på plats.

Inte heller efterfrågan verkar ha minskat än så länge, men med en nedgång i världsmarknadspriser för metaller, kan efterfrågan minska globalt. Även det faktum att flera stora industrier har stoppat sina produktioner indikerar på en minskad efterfrågan.

När det kommer till utrustningsleverantörerna är signalerna att produktionen fortfarande är igång. Men precis som i övriga industrin finns det en oro att kompetensbrist kan göra så att verksamheter måste bromsa. Detta för att bolagen är beroende av globala leverantörskedjor för att få fram de delar som behövs i produktionen.

Prospekteringsföretagen däremot, har hamnat i ett betydligt osäkrare läge än gruvorna och utrustningsleverantörerna. Detta eftersom det finns en risk att svårigheter med finansiering uppstår i det rådande läget. Enligt Svemin kan det konstateras att de prospekteringsaktiviteter som görs globalt inte ens var tillräckliga innan coronakrisen. Det finns ett växande behov av metaller och mineraler som de inte kunnat möta, och nu kan det bli ännu mer markant.

Det finns även en risk att prospekteringsborrningar kommer att behöva avstanna, både i Sverige och globalt.

Svemin arbetar med att ta fram ett förslag för en tillfällig hantering kring undersökningstillstånd i Sverige för att underlätta – exempelvis en tillfällig förlängning utan krav på genomfört arbete på plats – för att säkerställa att redan gjorda investeringar och gjort arbete inte går förlorat.

- Prospekterings- och gruvbranschen är beroende av att det finns tillgång till riskkapital på den internationella marknaden. Redan innan corona var det ont om investeringsmedel. Corona drabbar, i stort sett, alla branscher över hela världen. Självklart kommer det att innebära ekonomiska svårigheter även i gruvrelaterad verksamhet, säger bergmästare på Bergsstaten Åsa Persson till Nordiske medier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079