23948sdkhjf

LKABs satsning på koldioxidfri brytning får stöd från Energimyndigheten

Initiativet kallas Sustainable Underground Mining, SUM. Det är en långsiktig vision att utveckla en koldioxidfri, digitaliserad och autonom underjordsbrytning på stora djup. Nu har initiativet beviljats finansiellt stöd från Energimyndigheten på 207 miljoner kronor.

SUM initierades i juni 2018 av LKAB, Volvokoncernen, ABB, Epiroc och Combitech.

Det är projektet Testbädd för integrerat, effektivt och koldioxidfritt gruvbrytningssystem, som är en del av SUM som fått stödet. Den totala kostnaden för projektet beräknas uppgå till 1,1 miljarder kronor

— I projektet driver vi bland annat utvecklingen mot en eliminering av dieseldrivna gruvmaskiner och därmed en koldioxidfri gruvbrytning. Vi ska också ta fram och utvärdera lednings- och integrationssystem som samlar in data som sedan kopplas samman i ett effektivt ekosystem. Med den här satsningen tar vi ett av flera viktiga steg för att ställa om till en klimatsmart industri med människan i centrum, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Målet är att implementera en koldioxidfri och autonom gruvbrytning i en fysisk såväl som virtuell testgruva, för att sedan skala upp och införa brytningsmetoderna i LKABs underjordsgruvor i Kiruna och Malmberget.

— Med vårt engagemang i satsningen på en fossilfri gruvbrytning driver vi på omställningen till en fossilfri värdekedja inom järn- och stålindustrin. Det kommer i förlängningen bidra till att nå de svenska energi- och klimatmålen och långsiktig konkurrenskraft för svensk industri. Satsningen blir än mer viktig i den rådande situationen när många svenska företag har stora utmaningar, säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141