23948sdkhjf

Spillvärmen ska värma Älmhult – Stena och E.ON tecknar avtal

I Stena Aluminiums smältverk uppstår varje år spillvärme som kan värma motsvarande 1200 normala småhus. Nu tecknar Stena Aluminium och E.ON Värme ett 15-årigt avtal så spillvärmen kan användas i E.ONs fjärrvärmesystem i Älmhult.
– Det här avtalet ligger helt i linje med E.ONs strävan att minska koldioxidutsläppen och ta tillvara resurser som annars skulle ha gått till spillo, säger Peter Jonsson, Regionchef på E.ON Värme. Med spillvärme från Stena Aluminium kan fjärrvärmen i Älmhult växa ytterligare, utan att vi behöver ta mer bränsle i anspråk.

– Det är en enorm miljönytta när så mycket spillvärme kan tas tillvara och ersätta andra bränslen. Det bidrar starkt till en hållbar utveckling för Älmhult, säger Staffan Persson, VD på Stena Aluminium. Samtidigt byter Stena uppvärmning från gasol till fjärrvärme och ansluts till fjärrvärmenätet.

Avtalet innebär värmeleveranser från Stena Aluminium på upp till 25 GWh årligen, vilket utgör fjärrvärme motsvarande årsförbrukningen hos cirka 1200 villor. Sommaren 2012 beräknas projektet vara klart och spillvärmen levereras ut på fjärrvärmenätet.

– Älmhult expanderar kraftigt med nya handels- och industriområden och vi räknar därför med att fjärrvärmeleveranserna kommer att öka, säger Peter Jonsson, därför är spillvärmen från Stena ett välkommet tillskott.

Förutom E.ONs eget biobränsleeldade fjärrvärmeverk, Elmeverket, finns redan Swedwood som spillvärmeleverantör till Älmhults fjärrvärmenät. E.ON tillvaratar också spillvärme på flera andra orter i Sverige, bland annat i Malmö, Mönsterås, Stockholm och Timrå.

Stena Aluminium är Nordens ledande aluminiumproducent där all produktion baseras på återvunnet aluminiumskrot. I produktionen uppstår stora mängder värme när skrot smälts och förädlas till olika legeringar för svenskt näringsliv.

– Nu är tanken att vi rivstartar med satsningen för att ta vara på spillvärmen så snart som möjligt, säger Staffan Persson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078