23948sdkhjf

Prospekteringsborrning i centrala Kiruna

LKAB kommer att börja prospekteringsborra från markytan i centrala Kiruna så fort det blir barmark. Borrningarna görs för att få information om geologin mellan Kiirunavaara och Luossavaara.

– Två av de totalt fem planerade borrplatserna är i områden där människor vistas regelbundet. Vi gör självklart allt vi kan för att minimera störningarna för Kirunaborna i allmänhet och de närboende i synnerhet, säger Laura Lauri, specialist inom prospektering på LKAB i Kiruna.

När Metal Supply frågar Fredrik Björkenwall, presschef på LKAB, om allmänhetens reaktioner på borrningarna, svarar han att de inte fått in några klagomål.

– Platserna vi har valt har vi gjort för att störa så lite och så få så möjligt. Vi kommer även ha en dialog med berörda om vi skulle störa eller få in klagomål, för att se hur vi kan förbättra arbetet, säger Fredrik.

Borrningarna kommer troligtvis att starta i maj, och pågår sedan under hela barmarksperioden. För att minska störningarna för närboende och förbipasserande kommer borrningar enbart att ske vardagar kl 06:00-22:00.

Prospekteringsborrningarna går från markytan och till ungefär 1 000 meters djup. Geofysiska mätningar kommer sedan att göras i borrhålen. Det finns alltid personal på plats under tiden borriggarna är i gång och borrplatserna kommer att stängslas in av säkerhetsskäl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095