23948sdkhjf

Regelverket för utvinning ska skärpas

Regeringen beslutar om uppdrag att analysera hur regelverket kan skärpas vid utvinning ur alunskiffer.

Regeringen har beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att förutsättningslöst analysera hur regelverket för utvinning av metaller och mineral från alunskiffer kan skärpas. Syftet är att säkerställa att eventuell framtida utvinning från alunskiffer sker på ett hållbart sätt.
– Intresset för mineral som finns i alunskiffer har ökat, och då brytning av denna bergart kan innebära miljörisker finns skäl att se över hur regelverket för utvinning kan skärpas, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Utredningen ska samtidigt ta hänsyn till det ökande behovet av innovationskritiska metaller och mineral av vikt för omställning till grön energi och annan högteknologisk utveckling.
– Förslagen kring hur regelverket kan skärpas vid utvinning ur alunskiffer ska vara förenliga med att Sverige även i fortsättningen ska vara ett föregångsland för en hållbar utveckling inom mineralnäringen, samt för fortsatt utveckling av grön teknik, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Juristen Helén Leijon har utsetts till särskild utredare. Uppdraget ska redovisas senast den 1 december 2020.

Uppdraget är en del en del av januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Liberalerna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078