23948sdkhjf

Så många företag påverkas av coronaviruset

I en ny undersökning från Västsvenska Handelskammaren uppger 90 procent av 835 svarande företag att coronaviruset påverkar deras lönsamhet negativt.

15 procent av företagen som svarade i undersökningen har redan vidtagit eller överväger varsel. Inkluderas även åtgärder som arbetstidsförkortning och permitteringar så överväger tre av tio företag det. Utan förtroendeskapande besked från regeringen riskerar det att öka snabbt menar Handelskammarens vd Johan Trouvé.

Läs också: Corona sätter stopp för LKAB

Först och främst måste vi agera snabbt. Det är bättre med en bra åtgärd nu än en perfekt i augusti. Regeringen bör ta kostnaderna nu för att skapa bättre förutsättningar för återhämtning, berättar Johan Trouvé.

De flesta företag i undersökningen vittnar om hur deras lönsamhet påverkas. 38 procent anser till och med att det påverkar deras lönsamhet mycket negativt. Men enligt Johan Trouvé är det inte bara regeringen som kan bidra.

Läs också: Varsågod – gratis verktyg för spårning av Coronavirus  

Bankerna blir nyckelaktörer nu. Det är viktigt att de inte stryper lån till små- och medelstora företag som hamnar i likviditetsproblem. Vi kommer från en långvarig och stark konjunktur och vi kommer gå mot bättre tider igen, avslutar Johan Trouvé.

Övriga siffror från undersökningen:

  • 85 procent har minimerat tjänsteresor.

  • 56 procent erbjuder personal att arbeta hemifrån.

  • 76 procent deltar inte i evenemang.

  • 95 procent av företagen har vidtagit någon form av åtgärd på grund av coronavirusets effekter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.172