23948sdkhjf

Batterilagret stöttar när elnätet inte räcker till

Ett batterilager som kan förena sänkt elkostnad för kunden med flexibla elnätstjänster håller på att tas fram i Landskrona. Det smarta lagret väljer den tjänst som är mest lönsam för stunden.

Bakom det tvååriga projektet står Vattenfall, Boliden och Landskrona Energi med stöd av Energimyndigheten.

Läs också: Toppresultat för Boliden

Det är första gången ett så stort batterilager installeras på plats hos en industrikund, Bolidens återvinningsanläggning Bergsöe i Landskrona.

– Batterier kommer att bli en viktig del i vårt arbete mot elektrifiering och energieffektivisering av vår verksamhet. Detta projekt kommer ta oss en bit på vägen samtidigt som vi också skapar högre energisäkerhet för andra elkunder, säger Mats Gustavsson, energiansvarig inom Boliden.

Vattenfall Network Solutions ansvarar för ägandet, förvaltningen samt drift och underhåll av batterilagret under projekttiden. Vattenfall projektleder själva forskningsprojektet och vidareutvecklar styralgoritmerna för batteriet samt levererar även tjänsten frekvensreglering till Svenska Kraftnät.

– Vi arbetar med lösningar för dagens och framtidens behov av flexibilitet. Det unika med projektet är att det kan stötta fyra nivåer i elsystemet: stamnät, region- och lokalnät och elkonsumenten. Projektet är en viktig del av Vattenfalls resa framåt med nya tjänster för våra industrikunder, anpassat till framtidens energisystem och elektrifieringen av industrin, säger Magnus Berg, ansvarig för projektet inom Vattenfall.

Läs också: Ytterligare steg i SSAB:s satsning

Landskrona Energi äger och driver det lokala elnätet i Landskrona. Vid begränsningar i nätet på grund av tillfälligt hög förbrukning kan batteriet stötta det regionala och lokala elnätet.

– Effekt- och kapacitetsfrågorna blir allt viktigare i vår region samtidigt som vi vill främja ytterligare etableringar i Landskrona. Därför ser vi fram emot att utvärdera vilka möjligheter det finns för kunderna att bidra till en mer effektiv användning av nätet och samtidigt påverka sina kostnader, säger Angelo Tizzano, elnätschef, Landskrona Energi.

Lagret tas i drift till sommaren och har en kapacitet på 1 MWh vilket motsvarar 24 elbilsbatterier av samma typ som finns i elbilen BMW i3. Batterilagrets effekt är 500kW.

– Lokala och regionala lösningar för hur man kan lagra och använda el blir allt viktigare allt eftersom våra behov av el i samhället ökar. Projektet är ett exempel på att det går att hitta lösningar här och nu, säger Susanne Karlsson, chef för Energimyndighetens enhet Hållbar el.

Projektets kostnad ligger på 7,4 miljoner kronor och delfinansieras av Energimyndigheten med 1,9 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.11