23948sdkhjf

Vinköls Mekaniska Verkstad AB investerar i förebyggande underhåll och miljö

-I stället för att maskinen står still i flera timmar för att byta olja, byter vi ett insatsfilter på 5 minuter
Leveranssäkerheten är viktig
- För att kunna leva upp till att vara en kvalitetssäker samarbetspartner måste vi se till att produktionen fungerar med så få störningar som möjligt. Driftavbrott får i princip inte förekomma och för att minimera riskerna ägnar vi stora ansträngningar åt förebyggande åtgärder, säger Per-Åke Larsson.
- Ett driftstopp kan kosta oss åtskilliga tusenlappar i produktionsbortfall, för att inte tala om hur kunden drabbas, om han inte får sina grejor i tid.

Känslig hydraulik kan förbättras
- Hydraulsystemen i maskinerna är mycket känsliga och föroreningar i oljan skadar pumpar, ventiler och packningar och det leder till haverier, dyra reparationer och driftstopp.
Jag hörde talas om en teknik för att få bort även de små partiklar som inte standardfiltren kan avlägsna och vi beslöt oss i januari 2011 för att komplettera med s.k. by-passfiltrering av oljan i några maskiner, fortsätter Per-Åke.
- Jag kontaktade Leif Åhl Verkstad och fick hjälp med montering av deras Lyom by-passfilter på tre CNC-maskiner.

Förväntningarna infriade
- Nu har vi kört i drygt nio månader och resultatet är precis som vi förväntade: maskinerna har gått problemfritt och vi slipper det söliga jobbet med att hantera spillolja, säger en nöjd Per-Åke.
- I stället för att maskinen står still i flera timmar för att byta olja, byter vi ett insatsfilter på 5 minuter och genom oljeprov får vi besked om oljans kvalitet och kan hålla koll på den över tiden.
Eftersom oljan renas kontinuerligt när maskinerna körs, hinner det inte byggas upp några större mängder av föroreningar som kan skada komponenterna.

Besparing under tuffare tider
- Vi ser redan nu, att investeringen kommer att betala sig mycket snabbt och när vi nu troligen åter går in i en lågkonjunktur, så gäller det att hålla nere sina kostnader.
Med ledning av vad vi hittills har sett, så räknar jag med att vi skall kunna minska våra framtida kostnader med minst 35 - 40 tusen kronor per år på dessa tre maskiner, så investeringen är i stort sett redan betald. Förbättrad produktivitet leder också till att vi kan öka vår konkurrenskraft.

Miljövinster
- Eftersom vi nu inte behöver byta olja, gör vi ju även en insats för vår miljö.
Kan vi minska vår oljeförbrukning med 600 liter, så bidrar vi till närmare 2 ton minskade utsläpp av koldioxid per år och det är ju också värt en hel del, avslutar Per-Åke.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078