23948sdkhjf

"Ge skyddsombud tillträde till fler arbetsplatser"

Regeringen föreslår att arbetsmiljölagen ändras så att regionala skyddsombud får utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektivavtal. IF Metall och Byggnads stöder förslaget.

Det meddelar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson och Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.

Att de regionala skyddsombuden får besöka fler arbetsplatser är ett krav som IF Metall länge har drivit. Det är viktigt för att ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet.

– Regionala skyddsombud stöttar både anställda och arbetsgivare att bygga upp ett fungerande arbetsmiljöarbete. Därför är de avgörande för säkerheten på arbetsplatserna, säger Marie Nilsson.

Idag får de regionala skyddsombuden enbart verka på arbetsplatser där minst en medlem är medlem i facket. Det finns alltså arbetsplatser som har kollektivavtal, men där regionala skyddsombud ändå inte får komma in.

Det är särskilt vanligt på arbetsplatser med många utstationerade arbetare. Där kan regionala skyddsombud inte agera, trots att de får kännedom om brister i arbetsmiljön.

– Så kan vi inte ha det. Säkerheten på arbetsplatserna måste komma först. Vi förväntar oss att riksdagsmajoriteten inser det, och röstar ja till regeringens förslag att de regionala skyddsombuden ska få tillträde till fler arbetsplatser, säger Marie Nilsson.

Läs mer på DN Debatt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078