23948sdkhjf

Atlas Copco gör stort förvärv

Atlas Copco och det tyska noterade bolaget Isra Vision har tecknat ett kombinationsavtal för att skapa en ny division för Isra Vision inom affärsområdet Industriteknik.

Som del i överenskommelsen kommer Atlas Copco att genom ett frivilligt offentligt uppköpserbjudande erbjuda 50,00 euro (omkring 532,50 kronor) kontant för samtliga utestående aktier i Isra Vision.

Atlas Copco har redan säkerställt 34,9 procent av aktierna genom bindande åtaganden med ett flertal aktieägare, inklusive aktier från Enis Ersü, vd och grundare av bolaget, samt genom ett aktieöverlåtelseavtal med Kabouter Management.

Genom nya produkter och kompetenser förstärker Atlas Copco ytterligare sitt fokus på teknologier för digitaliserad produktion och möter de ökande kraven på kvalitetskontroll och flexibel automation.

Isra Vision är en global aktör inom kvalitetsinspektion av ytor och 3D-visionsystem för industriell automation.

Företaget är specialister inom visionsystem och har ledande teknologier för kvalitetsinspektion av ytor samt 3D-visionsystem som används för robotautomation.

De verkar inom två huvudsakliga segment, kvalitetsinspektion av ytor och industriell automation. Bolaget har en global närvaro med verksamhet på 25 platser och fler än 800 anställda.

Huvudkontoret ligger i Darmstadt, i Tyskland.

Under verksamhetsåret 2018/19 hade bolaget intäkter på omkring 1 619 miljoner kronor (154 miljoner euro) och ett rörelseresultat på omkring 357 miljoner kronor (34 miljoner euro), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 22 procent.

Isra Visions intäkter har vuxit med en genomsnittlig årlig tillväxt på nio procent de senaste tio åren.

Isra Vision kommer att fortsätta sin verksamhet under samma varumärke med huvudkontor i Darmstadt och kommer att bli en ny division inom affärsområdet Industriteknik.

Huvudägaren och grundaren Enis Ersü som har lett bolaget till dagens ledande globala position kommer att vara kvar som vd och arbeta med integrationen.

– Visionsystem är del av Atlas Copcos långsiktiga strategi, säger Henrik Elmin, affärsområdeschef för Industriteknik, enligt ett pressmeddelande.

– Isra Vision har ett starkt varumärke och en stark position på marknaden, högt ansedd teknologisk expertis och har visat solida finansiella resultat.

– Genom detta partnerskap kommer vi att kunna ge kunder i ett flertal olika segment ytterligare stöd i deras transformation till digital produktion. Att kunna erbjuda sammanfogningstekniker i kombination med visionsystem stärker vår framtida position som en strategisk samarbetspartner för våra kunder.

Uppköpserbjudandet motsvarar ett företagsvärde om 11 651 miljoner kronor (1 094 miljoner euro), inklusive 0,7 miljoner euro i nettoskuld.

Uppköpserbjudandet rekommenderas enhälligt av både företagsledningen och styrelsen i Isra Vision.

Förvärvet finansieras helt med likvida medel anslagna för förvärvet.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny rapport: Framtidens mineralbehov kan täckas med ny teknik
De får leta metaller i Bottenviken: "Potentiell skattkista"
Han tilldelas Swerims pris i forskningsstationens minne
Metallnätet – en räddare i nöden vid brand
Stålföretag och studenter i digitaliseringssamarbete
Gretas miljongåva i kampen mot järnmalmsgruva
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.172