23948sdkhjf

Norrbottenföretag satsar rejält

Epiroc Sweden levererar och driftsätter de första borriggarna av den helt nya generationen Epiroc SmartROC D65.

Beställaren som får de första riggarna i världen är Norrbottens Bergteknik, en expansiv entreprenör med expertis inom borrning, sprängning och förstärkning som blivit en betydande entreprenör i dagbrottsgruvan Aitik.

Företaget har investerat i fyra nya SmartROC D65 för att förstärka sin maskinpark och vidareutveckla sina borruppdrag i Aitik.

Nyligen kom den fjärde riggen på plats vilket gör Norrbottens Bergteknik till det första företaget i världen som sätter nya generationens SmartROC D65 i produktion.

– Vi ser verkligen fram emot att få testa den nya riggen i Aitik. Det är en plats med hårdast möjliga förutsättningar för den här typen av arbete. Upp till fyrtio minusgrader, vatten och massor av löst berg att hantera. Fungerar det i Aitik så fungerar det överallt. Det finns ingen tuffare plats, säger Andreas Lundberg, arbetsledare på Norrbottens Bergteknik, enligt ett pressmeddelande.

Norrbottens Bergteknik har valt att satsa på automation och fjärrstyrning. Förutom SmartROC D65 investerar de samtidigt i operatörsstationen BenchREMOTE.

Med BenchREMOTE kan operatören hantera två riggar samtidigt på säkert avstånd från själva borrningen. Norrbottens Bergteknik räknar med att det kan innebära en betydande ökning i produktionstakt.

– Det blir stor skillnad mot hur arbetet ser ut idag. Inte minst säkerhetsmässigt. Att det blir en operatör på två maskiner är ju fantastiskt. Vi räknar självklart med att allt kommer att fungera och har kalkylerat med det. Vi har kunnat lämna anbud på betydligt högre produktionstakt tack vare vår investering i nya SmartROC D65, säger Andreas Lundberg.

Borriggarna som levereras är av den nya uppdaterade modellen av SmartROC D65. Modellen lanserades så sent som i april och är full av smarta funktioner som automatisk borrning och stånghantering.

– SmartROC D65 visar verkligen hur långt automatiseringen har kommit. Vi vill att våra kunder ska hålla sig i framkant. Det är en stor internationell efterfrågan på den här modellen och därför är det särskilt roligt att det är just ett svenskt företag som blir först ut i världen, säger Marcus Österberg, affärsområdeschef på Epiroc Sweden.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.084