23948sdkhjf

Pininfarina läggs ner - 600 mister jobbet

Volvo Personvagnar kommer, när företaget 2013 övertar ägandet av Pininfarina Sverige AB, att upphöra med verksamheten i fabriken i Uddevalla.
- De låga volymer vi har i Uddevalla motiverar inte en fortsatt produktion, säger Stefan Jacoby, vd för Volvo Personvagnar.
Samtliga anställda vid fabriken i Uddevalla kommer att erbjudas anställning på Volvo Personvagnar.

- Vi kommer nu att undersöka när och var vi kan fortsätta med en ny cabriolet när dagens modell går ur produktion, säger Stefan Jacoby och fortsätter:

- Fabriken i Uddevalla levererar bilar av mycket hög kvalitet. Men en liten biltillverkare som Volvo Personvagnar kan, ur ekonomisk synpunkt, inte rättfärdiga en fabrik som tillverkar en enda modell i så låga volymer som vi har idag. Kapacitetsutnyttjandet i fabriken i Uddevalla är idag endast cirka 65 procent.

Under 2010 byggdes 10 000 bilar i fabriken i Uddevalla.

Det arbetar idag cirka 600 personer på Pininfarina Sverige AB. När produktionen i fabriken uppphör 2013 kommer samtliga att erbjudas anställning på Volvo Personvagnar i Sverige.

- Medarbetarna på Pininfarina Sverige AB är mycket kompetenta bilbyggare. Vi hoppas därför att så många som möjligt väljer att börja arbeta på någon av våra övriga anläggningar, främst i Göteborg och Skövde, säger Stefan Jacoby.

Pininfarina Sverige AB har tillverkat bilar i Uddevalla för Volvo Personvagnar sedan 2005. Volvo Personvagnar har varit 40-procentig minoritetsägare i Pininfarina Sverige AB i ett så kallat joint venture.
I mars 2011 kom parterna överens om att avsluta samägandet av fabriken i Uddevalla och Volvo Personvagnar blir ensam ägare under 2013.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.784