23948sdkhjf

Bulten stärker sin position på marknaden för fästelement

Bulten har ingått ett avtal om att förvärva samtliga aktier i PSM International Holdings.

Genom förvärvet stärks Bultens position på den internationella marknaden för fästelement och ger en stark plattform för fortsatt tillväxt globalt. Köpeskillingen uppgår till 24,5 miljoner dollar (230 miljoner kronor) på kassa- och skuldfri bas.

PSM, grundat 1931, utvecklar, producerar och levererar fästelement till internationella marknader, främst inom fordonsindustrin. Bolaget har cirka 350 anställda, produktionsenheter i Kina, Taiwan och Storbritannien samt distributionscenter i 22 länder.

Asien/Stillahavsområdet är den största marknaden och utgör cirka 50 procent av PSM:s försäljning, följt av USA som utgör cirka 30 procent.

I PSM:s kundbas återfinns flertalet stora och välkända varumärken inom bland annat fordons-, konsumentelektronik och vitvaruindustrin. Under tolvmånadersperioden fram till och med augusti 2019 uppgick PSM:s försäljning till cirka 42 miljoner dollar (395 miljoner kronor) med en normaliserad ebitda-marginal om cirka 14 procent.

– PSM har ett starkt varumärke som innovativ leverantör av fästelement och jag är mycket glad över att kunna tillkännage detta strategiskt viktiga förvärv. Våra verksamheter kompletterar varandra väl och förvärvet innebär att vi kommer att bredda Bultens kundbas på våra tillväxtmarknader i Asien och Nordamerika samt stärka vår produktionskapacitet och vårt produkterbjudande, säger Anders Nyström, vd och koncernchef för Bulten, enligt ett pressmeddelande.

– Dessutom förbättras PSM:s tillväxtmöjligheter i Europa genom Bultens starka ställning på denna marknad. Förvärvet är en milstolpe i Bultens utveckling och jag ser fram emot att välkomna PSM till Bulten-gruppen, säger Anders Nyström.

Köpeskillingen uppgår till 24,5 miljoner dollar (230 miljoner kronor) på kassa- och skuldfri bas och finansieras genom en säljarkredit om 8,5 miljoner dollar (80 miljoner kronor), en överlåtelse av 1 000 000 egna aktier i Bulten om 8,5 miljoner dollar (80 miljoner kronor) baserat på ett estimerat aktievärde om 80 kronor/aktie samt en kontant betalning om 7,5 miljoner dollar (71 miljoner kronor) som ryms inom befintligt finansieringsavtal.

Överlåtelsen av egna aktier till nuvarande ägare av PSM, EQT Greater China II, innefattar en lock-up om 12 månader. Efter överlåtelsen kommer Bulten ha kvar 52 215 egna aktier.

Genomförandet av förvärvet är villkorat av vissa åtgärder som säljaren ska vidta och förvärvet förväntas slutföras under första kvartalet 2020. Bultens transaktionskostnader i förhållande till förvärvet uppskattas till 12 miljoner kronor.

Bulten ser potential för samordningsvinster inom ett antal nyckelområden och transaktionen förväntas bidra positivt till Bultens utveckling och resultat samt en betydande förbättring av resultat per aktie under 2020 och framåt.

Handelsbanken Capital Markets, PwC och Setterwalls agerar rådgivare till Bulten i samband med förvärvet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078