23948sdkhjf

Bra intresse för GKN Aerospace på internationell rymdkonferens

I slutet av november deltog representanter från GKN på rymdkonferensen IAC (International Astronautical Congress) som i år hölls i Washington DC.

GKN:s föreläsningar och monter med hårdvaruprodukter väckte stor uppmärksamhet bland konferensdeltagarna.

– Det märks att många nationer är redo att göra stora investeringar inom rymdindustrin där tillväxten har varit väldigt varit stark under de senaste åren. För vår del var det en väldigt lyckad konferens som bekräftade att våra teknologier ligger i framkant, säger Marcus Broberg som arbetar med strategi och affärsutveckling inom Rymd på GKN Aerospace Sweden, enligt ett pressmeddelande.

I år är det 50 år sedan den amerikanska rymdfarkosten Apollo 11 landande på månen. Händelsen anses vara en milstolpe i mänsklighetens historia och uppmärksammades stort på rymdkonferensen IAC.

Den ambulerande mässan, som hölls för sjuttionde året i rad, lockar varje år tusentals nyfikna besökare och representanter från alla större organisationer inom rymdindustrin.

Efter invigningstal av bland annat USA:s vicepresident Mike Pence kunde deltagarna lyssna på föreläsningar och diskutera framtiden för branschen under fem intensiva dagar.

Flera representanter från GKN:s rymdavdelning var på plats och höll bland annat fyra tekniska föreläsningar om företagets senaste framsteg inom teknologiutveckling kring företagets rymdprodukter.

GKN:s monter var välbesökt och många av åhörarna från föreläsningarna återkom för att förstå mer kring GKN:s framsteg och produkter.

– Bland annat visade representanter från NASA stort intresse för våra produkter. Det blev tydligt hur väl positionerade vi är inom branschen, säger Marcus Broberg.

– ESA innehar genom Ariane-programmet världsrekord i antalet framgångsrika uppskjutningar i följd. GKN har fått förtroende att tillverka och utveckla viktiga komponenter till raketmotorerna under flera decennier. Detta har möjliggjorts genom att kontinuerligt ligga i framkant både tekniskt och kvalitetsmässigt, säger Marcus Broberg.

Ända sedan Ariane-programmet, som bland annat placerar ut satelliter i jordens omloppsbana, inleddes 1972 har GKN tillverkat flera viktiga delsystem till de återkommande raketuppskjutningarna.

I nästa generations bärraketer, Ariane 6, som förväntas flyga under nästa år har företaget fått förtroendet att tillverka samtliga turbiner, både till första och andra stegen på raketen.

Samtidigt utvecklas en ännu modernare turbin i GKN:s anläggning i Trollhättan.

Turbinen Prometheus är tillverkad genom AM-teknologi (Additive Manufacturing), vilket betyder att turbinen byggs upp enligt en lager-på-lager-metod i likhet med en 3D-printer.

Det gör att antalet ingående detaljer kan reduceras från cirka tvåhundra till endast två.

– Vi har kommit väldigt långt inom det här området. Prometheus är en av de första turbinerna i världen som är helt tillverkad med AM-teknologi, även de roterande delarna. Eftersom motorn består av endast två delar reducerar detta både ledtid och kostnad vilket ökar vår position med en konkurrenskraftig produkt för framtida affärer, säger Marcus Broberg.

Hittills har GKN fokuserat på rymdindustrin i Europa, men framöver planerar företaget att etablera sig även på den amerikanska marknaden.

GKN Aerospace har redan 21 fabriker och bygger just nu ett designkontor i delstaten Connecticut. Förhoppningen är att detta ska skapa möjligheter att leverera komponenter till amerikanska raketmotorer.

– Vi har ingen leverans mot USA idag, men vi gör nu en satsning för att etablera oss där. Det finns ett par större aktörer som har behov av våra verifierade processer, vilket bekräftades av det stora intresset som många visade oss under IAC, säger Marcus Broberg.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078