23948sdkhjf

Gränges växer genom miljardförvärv

Gränges har tecknat avtal om att förvärva Aluminium Konin, en polsk tillverkare av valsad aluminium, av Boryszew Group.

Förvärvet stärker Gränges produkterbjudande och närvaro i Europa och bidrar med en stark position i nya attraktiva nischmarknader.

– Aluminium Konin bidrar med en tekniskt avancerad verksamhet som är strategiskt placerad i Centraleuropa. Förvärvet passar oss strategiskt mycket väl och kompletterar vår verksamhet och geografiska närvaro. Tillsammans skapar vi en stark plattform för att optimera produktmixen och för en hållbar lönsam tillväxt, säger Gränges vd Johan Menckel, enligt ett pressmeddelande.

Aluminium Konin tillför nya kapabiliteter och ny kapacitet som möjliggör ett bredare erbjudande till framtida transportlösningar, såsom elfordon, samt bidrar till en starkare position på tillväxtmarknader.

Förvärvet passar Gränges strategiskt mycket väl och stärker bolagets plattform för hållbar lönsam tillväxt.

– Aluminium Konin stärker Gränges produkterbjudande inom nya nischmarknader och möjliggör ett bredare erbjudande av lösningar till framtidens fordonsindustri. Förvärvet kommer att stärka vår konkurrenskraft och skapa en starkare position i tillväxtmarknader för att ytterligare driva utvecklingen av hållbara kunderbjudanden, säger Johan Menckel.

Gränges har ingått ett avtal om att förvärva Aluminium Konin för 2,3 miljarder kronor på skuldfri basis (Enterprise Value), vilket motsvarar en EV/EBITDA multipel på 6,9x rullande tolv månader september 2019 EBITDA.

Transaktionen förväntas bidra positivt till Gränges vinst per aktie inom tolv månader från det att den genomförts.

Förvärvet bidrar med en diversifierad produktportfölj samt med nya kapabiliteter och ny kapacitet, vilket möjliggör ett bredare erbjudande av lösningar till framtidens fordonsindustri.

Aluminium Konin tillför en stark position inom flera attraktiva nischmarknader, ökar Gränges närvaro i Europa och möjliggör synergier.

Aluminium Konin uppvisar en solid finansiell utveckling och har ett väl utvecklat och kostnadseffektivt integrerat valsverk baserat i Konin, Polen, med en årlig kapacitet om 100 kton. Bolaget erbjuder ett brett sortiment av valsade aluminiumprodukter med god lönsamhet.

Gränges kommer att slutföra ett expansionsprogram initierat av säljaren, om 1,1 miljarder kronor över tre år, för att ytterligare stärka Aluminium Konins kapabiliteter och utöka den årliga kapaciteten till 140 kton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094