23948sdkhjf

"Vi har en plan att stärka verksamheten med hjälp av automation"

Legotillverkaren Rotage är baserad i Kvänum som är en tätort i Vara kommun i Västra Götalands län. Orten är belägen på Varaslätten.

Rotage är ihop med sitt dotterbolag Plåtmodul i Mjölby AB en legotillverkare med anor ända tillbaka till 1970-talet.

De båda företagen satsar mycket på automation.

– Det finns en plan att stärka verksamheten över tre år med hjälp av ytterligare automation, säger Mathias Larsson, som är vd på både Rotage och Plåtmodul, till Metal Supply vid Elmia Subcontractor i Jönköping.

För ett år sedan köpte de in en ny kantpress till Rotage i Kvänum. Det handlar om en ToolCell från LVD och i år har de installerat en ny fiberlaser från Trumpf mot sitt lagersystem.

Läs också: Rotage och Plåtmodul investerar i nya maskiner

Utrustningen är försedd med automatisk verktygsväxling där maskinen klarar av att förbereda nästa jobb i tur automatiskt.

Det sker samtidigt som operatören förbereder det material som ska bearbetas. Fördelen är att det här skapar ett bättre flöde i och runt maskinen vilket därmed ökar utnyttjandegraden.

Den nya maskinen är utrustad med en laserkälla på 8kW och är fullt automatiserad.

Plåtmodul i Mjölby meddelade i somras att de gjort klart med Bystronic Scandinavia om leverans av två nya laserskärmaskiner, Bystar Fiber 3015 12 kW.

Läs också: "Vi satsar mycket på Internet of Things"

Maskinerna kommer att dockas in mot befintligt Remmert-lager för att kunna nyttja dess fulla potential samt för att erhålla rationella flöden.

Fiberlaserns fördelar i drift och skärkvalitet är många mot de traditionella lasermaskinerna som företaget har idag och genom denna investering tar man in ny teknik i fabriken samtidigt som man utökar kapaciteten.

Leverans och installation sker under det fjärde kvartalet och beräknas vara färdigt till årsskiftet.

Rotage och Plåtmoduls maskinparker klarar av tillverkning av såväl detaljer som komplexa komponenter.

Båda företagen tillhandahåller laserskärning, stansning, bockning, svetsning och montering. De är även verksamma inom ytbehandling.

Men de har känt av en något sämre efterfrågan den senaste tiden.

– Det är lite lägre nu under hösten. Det är tillbaka på samma nivå som 2017/2018, säger Bo Hansson till Metal Supply.

– Inhyrd och visstidspersonal är borta från verksamheten men vi har inte varslat någon i ordinarie personalstyrka, tillägger Mathias Larsson.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.125