23948sdkhjf

Veoneer avyttrar verksamheter inom bromssystem

Veoneer har tecknat ett bindande avtal om att sälja sin 51-procentiga ägarandel i de japanska (VNBJ) och kinesiska (VNBZ) bolag som utgör Veoneer Nissin Brake Systems (VNBS) till Nissin-Kogyo och Honda Motor.

När transaktionerna genomförts upphör VNBS.

Detta är nästa steg i den strategiska översyn som gjorts av Veoneers verksamhet för bromssystem, vilken annonserades tidigt under 2019.

Den 17 juni tillkännagav Veoneer att ett bindande avtal tecknats om att förvärva Nissin Kogyos andel i den amerikanska verksamheten av VNBS. Affären slutfördes den 28 juni 2019, vilket innebär att Veoneer nu äger 100 procent av den amerikanska verksamheten.

Avvecklingen av VNBS och försäljningen av Veoneers ägande i de japanska och kinesiska bolagen är en del i de marknadsanpassningsinitiativ som Veoneer tidigare annonserat, där företaget fokuserar på sina kärnverksamheter för att åstadkomma en effektiv kostnadsstruktur anpassad till företagets nuvarande marknads- och affärssituation.

Läs också: "Vi står inför situationer som vi aldrig sett tidigare"

Försäljningspriset är omkring 176 miljoner dollar. I samband med transaktionen återbetalas cirka 20 miljoner dollar i lån till Veoneer, som även får en särskild utdelning på omkring 5 miljoner dollar för en total kontantpåverkan på runt 200 miljoner dollar.

Avyttringen är uppdelad i två separata transaktioner som är förbehållna sedvanliga villkor, däribland nödvändiga godkännanden i enlighet med konkurrenslagstiftningen i Japan (för VNBJ) och Kina (för VNBZ).

Läs också: Veoneer partner i AI Innovation of Sweden

Veoneer designar och tillverkar hårdvara, mjukvara och systemlösningar för aktiv säkerhet, självkörande bilar, styrenheter och sensorer.

Företaget som bildades 2018 bygger på närmare 70 års erfarenhet av att utveckla lösningar för fordonssäkerhet.

Veoneer har omkring 9 200 medarbetare i 13 länder och huvudkontor i Stockholm.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.093