23948sdkhjf

Fusionsvåg inom dansk vindindustri

Med ökande aptit på fusioner och förvärv samt ökade investeringar i forskning och utveckling rustar de många underleverantörerna i vindindustrin sig till ökad konkurrens och tilltagande globalisering.
Branschen genomgår en grundläggande förändring där framtiden kommer att bli färre, men större och starkare företag. Men företagen i branschen ser också mer positivt på utvecklingen av deras konkurrenskraft än företag i allmänhet. Det visar en ny analys som Deloitte och branschorganisationen Wind Industry har gjort.

Reflektioner i tid
Sex av tio av de 77 företag som deltog i analysen, överväger just nu förvärv, fusioner eller en stärkt kapitalbas.

Och två tredjedelar av dessa företag räknar med att vara en del av en fusion eller ett förvärv redan innan utgången av 2011. Direktör Peter Rønde Jakobsen från Deloitte ser denna utveckling som en nödvändig anpassning.

- Det finns stor potential i branschen, men också nya krav. Med nya krav på innovation, en stark kapitalbas och mycket större internationalisering är konsolidering avgörande. Det är en process där industrin är långt ifrån att vara i mål, men analysen tyder på att företagsledningarna har satt konsolideringen i branschen högt på agendan, säger han.

Snabbar på utvecklingen
VD Jan Hylleberg Wind Industry välkomnar att företagen har använt den finansiella krisen till att anpassa strategin och vrida upp forskning och utveckling.

63% av vind-underleverantörer svarar att deras innovationsverksamhet har utvecklats positivt de senaste 12 månaderna. Detta tyder på en bransch som är redo att försvara sin världsledande position.

- Leverantörer inom vindkraftsindustrin har investerat betydligt mer i forskning och utveckling i år jämfört med ekonomin i allmänhet och betydligt fler av dem förväntar sig en positivt eller mycket positiv utveckling i sin konkurrenskraft. Det visar att företagen är anpassningsbara och med glädje tar upp kampen för att förbli ledande i utvecklingen av ny teknik, säger han.

Avvisa inga medel
En stor andel av företagen är beredda att ta steg i en ny riktning. En fjärdedel av alla företag i branschen överväger samarbete med private equity-fonder eller andra finansiella investerare.

- Det är lovande i den meningen att framtidens företag kommer att behöva en större finansiell styrka. Realistiskt sett kommer det att betyda att företagen måste ta tag i konsolideringen. Många är så små att de inte omedelbart kommer att bli intressanta för fonderna att investera i, säger Peter Sheffield Jakobsen.

Källa: www.metal-supply.dk

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11