23948sdkhjf

Efter Ovakos varsel – nu kritiseras facket

I början av oktober meddelade Ovako att drygt 50 tjänstemän i Sverige skulle varslas. Nu kritiserar anställda facket för det avtal som tagits fram.

Ovako har cirka 3 000 anställda i fler än 30 länder och en omsättning på cirka 1 000 miljoner euro. Den 4 oktober skrev Verkstäderna om att företaget varslade anställda, bland annat på anläggningen i Hällefors.

De anställdas räddning skulle bli det Trygghets- och flexibilitets-avtal, TOF, som fanns. Det innebar att anställda skulle få stanna hemma med lön under vissa pass.

Nu har anställda på Ovakos anläggning i Hofors riktat kritik mot facket, efter att man gjort ett avtal som innebar att flera timmar i ett slag såldes bort från personalens tidsbank.

Naturligtvis finns det en prislapp, medger Timo Viiperi, ordförande i IF Metalls klubb på Ovako, som för Gefle Dagblad beskriver det som "någon form av krisavtal" för att slippa varsel.

Totalt ska 800 anställda på anläggningen i Hofors drabbas av bantade tidsbanker. TOF-avtalet räddar däremot inte tjänstemännen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094