23948sdkhjf

Nord Drivsystem firar 40 år i Sverige

Startskott för tyska Nord Drivesystems internationella satsning.
För 40 år sedan arbetade Lars Edholm med arbetskamraten Tore Jansson med drivteknik på ett agenturföretag i Sverige.

På sommaren 1979 kände de för att gå vidare och göra något eget. De ville helt enkelt pröva sina vingar med ett eget bolag där kronorna hamnade i egen ficka istället.

Tillsammans med Tore Jansson tog Lars kontakt med Gustaf-Adolf Küchenmeister på tyska moderbolaget Getriebebau Nord (numera med internationella namnet Nord Drivesystems) och berättade att de ville starta ett eget bolag och sälja Nords produkter i Sverige.

Ägarna i Tyskland var dock avvaktande till förslaget.

– Men huvudägaren Küchenmeister återkom ganska snart med ett motförslag där han gick in som hälftenägare, säger Lars Edholm.

– Det var ett välkommet förslag. Vi kunde direkt sätta igång med etableringen.

Men tidigare arbetsgivaren satte käppar i hjulet. Lars och kompanjonen Tore sattes i karantän. De fick inte arbeta med konkurrerande verksamhet under tre månader. Det här innebar att kundkontakterna förlorades och det nya företaget fick börja att bygga upp nya kontakter.

– Vi började i stort sett från scratch på Malmvägen i Sollentuna, i något som mer var som en källarlokal, säger Lars Edholm.

Verksamheten, som var tänkt att starta redan i september 1979, började istället på allvar 1 januari 1980. Även om första månaderna blev tuffa så började det snart snurra ordentligt för de två kompanjonerna.

Det gick så bra för den svenska verksamheten att dotterbolaget redan 1985 kunde köpa en tomt i Upplands Väsby för att bygga ett nytt huvudkontor och servicecenter med lokaler för sammansättning av Nords produkter. Det är samma lokaler som företaget ännu använder.

Den svenska etableringen av Nord Drivesystems verksamhet blev också startskottet för Nords internationalisering. Kort efter dotterbolaget i Sverige öppnades filialer i USA och Frankrike. Idag har företaget dotterbolag i 36 länder och representanter i totalt 52 länder.

Den svenska satsningen kom nästan samtidigt som Nord lanserade sitt blockhuskoncept Unicase som snabbt blev internationell standard för växelhusproduktion. Unicase mottogs väl på marknaden och innebar att försäljningen fick ytterligare en skjuts.

Unicase var ett tekniskt, innovativt genombrott och fick många efterföljare. Idag är det Nords intelligenta, funktionsflexibla drivteknik för Industri 4.0 som blivit en innovativ spjutspets.

I Upplands Väsby norr om Stockholm finns den svenska marknadens servicecenter. Här finns en omfattande monteringsanläggning med moderna monteringspressar. I detta servicecenter kan man också bygga, testa, anpassa och felsöka elmotorer. Även växlar går att bygga och renovera.

I servicecentret genomförs även enklare elektroniktester och inställningar av omriktare efter kundernas önskemål. Nord Drivsystem utför även service på plats i egen regi eller tillsammans med någon av företagets servicepartners.

Svenska Nord Drivsystem har även en modern målningsanläggning med möjlighet att måla alla kulörer och de flesta målningsprogram. Anläggningen moderniserades i början av 2015 och har därför högsta standard. Här används senaste målningsteknik och man har också möjlighet att snabbt kunna leverera.

I mitten av 90-talet sålde de båda kompanjonerna sina andelar till huvudägaren, vilket gör att Nord Drivesystems är ett helägt familjeföretag, där grundarens dotter Jutta Humbert idag har rollen som koncernchef. Även sonen Ullrich Küchenmeister är involverad i familjeföretaget.

Nord Drivesystems i Tyskland har sedan 1965 utvecklat och tillverkat alla komponenter som behövs för mekanisk och elektronisk drivteknik, det vill säga växlar, motorer och drivelektronik. Tack vare egen produktion av alla delkomponenter kan företaget erbjuda kundanpassade drivlösningar.

En del av företagets affärsidé har varit att erbjuda rätt produkt till ett konkurrenskraftigt pris och med högsta möjliga service. Nord Drivesystems var tidigt ute med att erbjuda dygnet-runt-öppen jour.

Den som väljer att samarbeta med Nord som leverantör av växlar, motorer och frekvensomriktare får samtidigt en långsiktig och engagerad partner med ett komplett program.

Man kan säga att Nord vilar på tre pelare – växeln, drivelektroniken och motorn.

Företagets växlar har en mycket hög effekttäthet och mycket starka lager. Härigenom säkerställs störningsfri drift och lång livslängd. Med mycket hög tillverkningskvalitet säkerställs mycket tyst drift.

Nords motorstartare och frekvensomriktare är utomordentligt kompakta. De är enkla att ta i drift och hanteringen är konsekvent enhetlig. Det differentierade typ- och utrustningssortimentet medför att funktionerna anpassas till olika kundbehov.

Företagets högeffektiva motorer möter de strängaste standarderna i alla länder och kan därför användas globalt. Nord erbjuder drivlösningar för många olika användningsområden, både inom- och utomhus, vare sig det är varmt eller kallt.

De klarar höga hygienkrav och kan även användas i tillämpningar med explosionsrisk, smutsig miljö med mera.

Nord Drivesystems är det internationella namnet för Getriebebau Nord GmbH & Co KG som grundades 1965 och som idag omsätter runt 700 miljoner euro med 3 600 medarbetare runt om i världen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079