23948sdkhjf

Oroliga gruvarbetare kan få ersättning

Allt fler gruvarbetare i Frankrike kan nu komma att kräva skadestånd för att de är oroliga över att bli allvarligt sjuka. Detta efter att Högsta domstolen ger 731 gruvarbetare möjligheten kräva ersättning för att de har hanterat en rad farliga substanser.  

I Frankrike finns en juridisk term för den oro som kan förpesta livet för personer som visserligen är friska idag, men som löper stor risk att insjukna i framtiden: ”préjudice d’anxiété”. Direkt översatt betyder det ”orosskada”.

I våras sa Högsta domstolen i Frankrike att alla arbetare som har hanterat asbest kan begära ersättning för att de riskerar att bli allvarligt sjuka. Nu utvidgas möjligheten även till personer som har arbetat med andra giftiga ämnen.

– Det är ett stort steg framåt för oss arbetare. Det handlar inte heller längre bara om dem som har hanterat asbest, och inte heller bara cancerogena ämnen, utan även substanser som kan ge neurologiska skador, säger François Dosso, före detta gruvarbetare, i en kommentar i Arbetarskydd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078