23948sdkhjf

Forskning på djupet med Atlas Copco

Lunds Tekniska Högskola har inlett en unik satsning tillsammans med flera andra svenska och utländska forskare. De ska borra ett över 2 kilometer djupt hål utanför Åre.
Målet är att lösa olika geovetenskapliga frågeställningar långt ner i jorden. Till sin hjälp har de bland annat en specialutvecklad borrigg från Atlas Copco.

2 kilometer djupt hål
Satsningen har stort fokus på miljövänliga projekt och påbörjas sommaren 2012 då ett ca 2 200 meter djupt hål ska borras utanför Åre.

Syftet är att lära sig mer om hur bergskedjor uppkommer. Det finns också långt framskridna planer på att utforska möjligheter till koldioxidlagring och forskning om geovärme, malmprospektering, lagring av kärnavfall och mikroorganismer på stora djup. Att få tillgång till ett komplett system för djup kärnborrning beskrivs som något unikt.

Borrigg
Borriggen som används är en Christensen CT20, en användarvänlig och kraftfull prospekteringsrigg från Atlas Copco avsedd för kärnborrning i djupa hål.

Den kan borra ner till 2 450 meter monterad på larvband eller på lastbil.

”Projektet är mycket intressant ur ett miljö- och forskningsperspektiv. Därför är det extra roligt att man valt utrustning från Atlas Copco”,säger Niclas Tidström, försäljningschef Geotechnical Drilling and Exploration Atlas Copco CMT Sweden AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.097