23948sdkhjf

"En fördel med robotsvetsning är att det alltid blir samma kvalitet"

Robotkonferensen 2019 på Elmia i Jönköping blev fullbokad.

Det var cirka 300 anmälda besökare och därtill 20 utställare.

Metal Supply var på plats och tog pulsen på leverantörerna av automation och robotisering. Flera konkreta "case" visades också där svenska mindre och medelstora verkstadsföretag berättade om hur de automatiserat sina verksamheter. Här är fjärde artikeln. Den kommer att följas av fler i kommande nyhetsbrev.

Under två dagar i september, 11–12 september, berättar Sveriges ledande experter inom automation och digitalisering hur just du ska gå vidare för att göra rätt automationsinvestering.

Mindre företag presenterar också sina automationslösningar. Goda exempel från Robotlyftet lyfts fram av Martin Hedman, IUC Sverige och Ingemar Reyier, Robotdalen.

Hagabergs Mekaniska i Laxå har 25 anställda och är en av de ledande tillverkarna av hydrauliska spridaraggregat i Norden. De har tillverkat fler än 30 000 aggregat sedan starten.

De 25 medarbetarna är fördelade på sex tjänstemän och 19 kollektivanställda. När företaget startade hade de två medarbetare.

– Hagabergs tar fram allt från ax till limpa, säger företagets produktionschef Jan Boberg.

– Linde Truck i Örebro är största kunden, säger Jan Boberg.

Företaget grundades på släktgården Hagaberg av Christer Granqvist 1984. De specialiserade sig snabbt på integrerade kundanpassade gaffelspridningsaggregat, ett självklart val för truckar på den nordiska marknaden.

Företaget utvecklar, tillverkar och marknadsför spridaraggregat och relaterade systemlösningar för materialhantering.

De är en OEM med hemmamarknad i Norden-Baltikum, som verkar över hela Europa, och där utvecklingen sker i nära samarbete med kunder och slutanvändare.

Hagabergs Mekaniska fick via ett nyhetsbrev från Tillväxtverket reda på Robotlyftet.

– Robotsvetsningen var en central fråga, säger Jan Boberg.

– En fördel är att det alltid blir samma kvalitet, säger Jan Boberg.

– Men det är mycket jobb kvar att göra, säger Jan Boberg.

Hagabergs Mekaniskas produktprogram sträcker sig från produkter för skjutstativstruckar med lyftkapacitet på runt ett ton till stora aggregat för motviktstruckar på upp till 25 ton.

De tillverkar aggregat både för integration respektive påhäng. Programmet inkluderar även aggregat för lastare med valfritt fäste.

Aggregaten levereras i standardutförande, konfigurerade med alternativa gafflar och tillval så som kameror och sensorer samt tillbehör så som laststöd, förlängningsgafflar, glidskydd med mera.

Hagabergs Mekaniska är ett av två systerföretag i Hagaberg Group, en företagsgrupp inom materialhantering. Det andra företaget är O Bodins Maskin.

Hagabergs Mekaniska tillhandahåller tjänster som hjälper både OEM-kunder och slutanvändare att säkra information om produkterna under hela livslängden och samtidigt öka produktiviteten.

Alla aggregat som lämnar tillverkningen har ett unikt serienummer. Via detta serienummer har de full spårbarhet bakåt vad gäller tillverkningen av aggregatet och de ingående komponenterna.

Genom att minimera stilleståndstider bidrar de till att öka tillgängligheten på maskinen och i förlängningen produktiviteten. Konkret så arbetar företaget med snabba, effektiva och säkra system vid behov av reservdelar.

Deras prisfilosofi är ganska enkel. Det ska vara lönsamt att jobba med Hagabergs Mekaniska.

Visst det finns konkurrenter på marknaden som är billigare, det sticker de inte under stol med.

Men det är få som kan producera unika, och skräddarsydda lösningar till ett vettigt pris.

Programmet vid Robotkonferensen var sammansatt för att ge maximal nytta för små och medelstora företag med bland annat föreläsningar, presentationer av goda exempel från industrin och studiebesök.

Robotkonferensen vänder sig till små och medelstora företag som antingen är i startgroparna att börja digitalisera och robotisera verksamheten eller vill ta nästa steg i sin utveckling. Det är här som det går att gå få ny kunskap och höja kompetensen kring robotautomation.

Konferensen anordnas av SWIRA (Swedish Industrial Robot Association) i samarbete med Tillväxtverket, FKG, Robotdalen, Elmia Automation och Svenska Automationsgruppen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078