23948sdkhjf

"Elektrifieringen kommer vare sig man vill eller inte"

Robotkonferensen 2019 på Elmia i Jönköping blev fullbokad.

Det var cirka 300 anmälda besökare och därtill 20 utställare.

Metal Supply var på plats och tog pulsen på leverantörerna av automation och robotisering. Flera konkreta "case" visades också där svenska mindre och medelstora verkstadsföretag berättade om hur de automatiserat sina verksamheter. Här är tredje artikeln. Den kommer att följas av fler i kommande nyhetsbrev.

Under två dagar i september, 11–12 september, berättar Sveriges ledande experter inom automation och digitalisering hur just du ska gå vidare för att göra rätt automationsinvestering.

FKG, Fordonskomponentgruppen, är branschorganisationen för de skandinaviska leverantörerna till fordonsindustrin.

I snart 30 år har de hjälpt sina idag cirka 350 medlemsföretag att utvecklas som leverantörer genom att aktivt arbeta som branschens språkrör gentemot industri, politiker, myndigheter och media.

Fordonsindustrin ställs nu om i rask takt där fordonen går från fossil drift till eldrift.

– Elektrifieringen kommer vare sig man vill eller inte, säger Peter Bryntesson, ansvarig för forskningsprogram och senior rådgivare vid FKG.

Det här innebär stora förändringar för de svenska underleverantörerna.

– En elmotor består av 70 artiklar jämfört med en dieselmoter som har 700 artiklar, säger Peter Bryntesson.

FKG jobbar också med att skapa mötesplatser, stärka relationer och möjligheter till tillväxt samt med branschens kompetens.

De driver även det kvinnliga nätverket ”Kvinnan i Leverantörsindustrin” och har på så vis skapat en mötesplats för kvinnor i fordonsindustrin.

– Enormt många svenska ingenjörer kommer att behöva kompetensväxla till följd av omställningen till eldrift, säger Peter Bryntesson.

– Det är helt ny kompetens som behövs, säger Peter Bryntesson.

FKG är medlem av Clepa, den europeiska leverantörsorganisationen och använder detta nätverk för att odla kontakter och stärka leverantörernas ställning.

Juridiskt sett är FKG en ideell förening, som i sin tur äger ett aktiebolag där all verksamhet sker.

Föreningsstämman utser styrelse i såväl förening som aktiebolag. Som i alla föreningar regleras verksamhet och medlemskap av föreningens stadgar.

Hos FKG går det att få hjälp med allt från juridik och branschanalyser till att finna en partner för sin verksamhet.

Omkring 1 000 svenska företag levererar till landets fordonsindustri.

– Varje vecka är det nåt nytt företag som hör av sig till oss, säger Peter Bryntesson.

Programmet vid Robotkonferensen var sammansatt för att ge maximal nytta för små och medelstora företag med bland annat föreläsningar, presentationer av goda exempel från industrin och studiebesök.

Robotkonferensen vänder sig till små och medelstora företag som antingen är i startgroparna att börja digitalisera och robotisera verksamheten eller vill ta nästa steg i sin utveckling. Det är här som det går att gå få ny kunskap och höja kompetensen kring robotautomation.

Konferensen anordnas av SWIRA (Swedish Industrial Robot Association) i samarbete med Tillväxtverket, FKG, Robotdalen, Elmia Automation och Svenska Automationsgruppen.

– Lycka till i framtiden, avslutar Peter Bryntesson sitt anförande vid konferensen.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.172