23948sdkhjf

Personalbrist hotar batterifabriken

Northvolt behöver nu anställa personal till sin blivande batterifabrik i Skellefteå. Men det är inte så lätt. Bolaget behöver dels batteriexperter för utveckling, dels personal som kan arbeta i produktionen.

När det gäller batteriexperter så är det inte bara Northvolt som nu letar utan över hela världen finns det en stor efterfrågan vilket kan innebära ett problem för bolagets utbyggnad. Experter från Sydkorea och Japan är särskilt eftertraktade.

– Det är ju i de länderna som batteriindustrin har byggts upp där, så det är där experterna finns. De har varit och kommer att fortsätta att vara helt centrala för oss. På sikt tror vi ju att det byggs upp en expertpool även i Europa, inklusive Sverige, säger presschef Jesper Wigardt, i en intervju med Dagens Nyheter.

Dessutom behöver Northvolt anställa 2 500 personer fram till 2025 till själva produktionen, betydligt fler än vad arbetsmarknaden i Skellefteå kan erbjuda. Därför pågår just nu en informationsturné på olika arbetsförmedlingskontor i hela Sverige från Malmö i söder till Luleå i norr.

– Vi behöver sprida informationen om den här jätterekryteringen och en informationsturné på olika håll i landet är en bra början. Vi samarbetar även kring en enkät som går ut till våra arbetssökande där vi tar reda på vilken kompetens de har och om de är intresserade av att flytta, säger Michael Persson, branschstrateg på Arbetsförmedlingen.

Ett annat fokus är att titta på personer utanför arbetsmarknaden.

– Där finns det en stor grupp utrikesfödda i hela Sverige som har det gemensamt att de ännu inte har etablerat sig på arbetsmarknaden, säger Joel Hedlund från Region Västerbotten till Sveriges Radio.

Företaget vill även starta egna utbildningar för att utbilda personer inom batteritillverkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.751