23948sdkhjf

Fortsatt uppåt, men något dämpad förväntan för svenska underleverantörer

Åtta av tio företag redovisar en ökad eller oförändrad lönsamhet jämfört med samma period föregående år och för sjätte kvartalet i rad har mer än hälften av företagen ökat omsättningen.
Samtidigt som det råder stor osäkerhet på världens börser och flera europeiska ekonomier är i gungning presenterar Sinf en positiv Underleverantörsbarometer för det andra kvartalet 2011.

Erfarenhet från krisen 2008?
- Resultatet är mer positivt än förväntat. Kanske gav krisen 2008 en erfarenhet som ökar fokus på riskspridning med fler kunder i olika branscher. Då var många alltför beroende av fordonsindustrin och enstaka stora kunder, säger Anders Ekdahl, VD för Svensk Industriförening Sinf.

Positiv utveckling
Underleverantörsbarometern för det andra kvartalet 2011 visar på en rad positiva utvecklingar jämfört med samma period 2010; bland annat har 5 av 10 tillfrågade företag ökat omsättningen med upp till 20 % och närapå hälften spår en ökad orderingångsförändring för det tredje kvartalet.

- Totalt sett ser det fortfarande bra ut med en stark orderingång. Vi ser dock att företagen dämpat sina förväntningar inför hösten. Det kan dels bero på en relativt långvarig uppgång, dels på att det kommer alltfler negativa signaler, säger Anders Ekdahl.

34 % respektive 63 % tror på en ökad eller oförändrad personalstyrka under 2011, men ändå anser hälften av företagen att bristen på utbildad arbetskraft är ett problem. De tjänster, utöver produktionspersonal, man i första hand vill anställa är marknadsföring/försäljning såväl inom som utanför Sveriges gränser samt konstruktion/produktion.

Probelm att hitta utbildad personal
- Det är fortsatt stora problem att hitta utbildad arbetskraft, något som känns märkligt när många står utanför arbetsmarknaden. Här borde våra politiker lägga ner mer arbete och intresse. Att matcha utbildningar mot de branscher som har behov kan inte vara omöjligt, säger Anders Ekdahl.

Det finns även en stark önskan hos underleverantörerna att driva frågor gentemot beslutsfattare och politiker. Det ämnet som anses vara viktigast är i första hand energipriserna där närapå hälften av de tillfrågade efterlyser en debatt som ger upphov till förändring. Andra viktiga frågor är översyn av LAS och arbetsrätten, regelförenklingar och arbetsgivaravgifter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109