23948sdkhjf

Vinstmarginalen dalar för danska företag

Danska företag tjänade betydligt färre pengar ifjol jämfört med de fyra föregående åren. Tillväxttakten har sjunkit och några utsikter till en positiv vändning syns inte i närtid, enligt Jens Nyholm, chefekonom på danska Spar Nord. 

Antalet danska företag som visade ett positivt resultat minskade betydligt under 2018. Det visar en nyligen genomförd analys av Spar Nord, som har granskat 120 000 företags konton från 2014 till 2018. 

Andelen danska företag med vinst har under flera år legat stabilt, men under 2018 sjönk andelen från 74 procent (2017) till 66 procent (2018), skriver den danska tidningen Finans. 

Enligt Jens Nyholm, chefekonom på Spar Nord, är det stigande priser och löner som påverkat intjäningsförmågan. 

– Det indikerar en konjunkturutveckling som har nått ett moget stadium på toppen av sex års kontinuerlig tillväxt. Det betyder inte nödvändigtvis att vi går in i en lågkonjunktur, men tillväxttakten har minskat – i dagsläget utan utsikter till en mer positiv vändning, säger Nyholm till finanstidningen. 

Analysen visar också att andelen danska företag som har förbättrat sina intäkter under det senaste räkenskapsåret har minskat från 54 till 44 procent.

Källa: plastforum.dk

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078