23948sdkhjf

Rekordorder för Volvo Bussar

Volvo har fått en order på 373 stadsbussar till Dubai – det är den hittills största affären av stadsbussar till Mellanöstern med Euro 6-motorer.

Volvo Bussar och Famco Al Futtaim Auto & Machinery Co (Famco) har vunnit ett kontrakt på 373 stadsbussar till Dubai Roads and Transport Authority (RTA). Det är Volvos hittills största order på chassier till Dubai och också det hittills största inköpet som görs av stadsbussar med den renaste dieselmotorn, Euro 6, i Mellanöstern. Affärens storlek i reda pengar uppges inte av parterna, men det handlar om ett belopp om uppskattningsvis minst 1 miljard kronor enligt redaktionens beräkning.

Med den nya ordern uppgår antalet Volvo-bussar hos Dubai RTA till 571 fordon. Dubais transportmyndighet investerar för närvarande stort i kollektivtrafik med målet att det ska vara förstahandsvalet när det gäller att ta sig runt i Dubai. Antalet bussar i emiratet ska öka med närmare 30 procent från 2018 till 2020.

Volvo-chassit B8RLE Euro VI kommer levereras med Sunsundegui SB3 kaross. Bussarna blir de första stadsbussar utsläppsklass Euro VI någonsin att rulla i Mellanösternregionen. Leveranserna planeras ske med start Q3 2019 fram till Q2 2020. I kontraktet ingår ett 10-årigt underhållskontrakt som även omfattar däck och batterier.

– Den här upphandlingen utvärderades baserat på den totala ägandekostnaden under tio år, där bränsle och driftkostnader ingick, och Volvo var det mest konkurrenskraftiga alternativet. Ordern är ett erkännande av den långsiktiga relation vi har skapat och av det värde vi levererar till RTA, säger Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar.

Han fortsätter:

– Volvo B8RLE Euro VI är ett väl beprövat chassi som fortsätter sätta industristandard när det gäller bränsleeffektivitet, körbarhet och livscykelkostnad.

Volvo B8RLE är utvecklat för att möta höga krav på köregenskaper, komfort och säkerhet. I standardutrustningen ingår bland annat Volvos elektroniskt styrda skivbromsar och ESP (Electronic Stability Program). Bussarna kommer vara utrustade med en ITS-lösning (Intelligent Transport systems) för uppföljning av bussflottans prestanda men även med innovativa interaktiva skärmar. Bussarna har även moderna förarstödssystem för till exempel förarutmattning samt förar-RFID och Volvo I-coching.

Interiören är av hög kvalitet med bekväma, ergonomiska stolar och komfortdetaljer som exempelvis USB-laddare. Säkerhetslösningarna omfattar “smarta” dörrar som ska förhindra att passagerare fastnar och skadar sig. Bussarna kommer vara ITxPT-kompatibla, ett system som möjliggör interoperabilitet mellan olika IT-system i kollektivtrafiken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078