23948sdkhjf

De skapar den digitala fabriken

Ett samarbetsprojekt mellan Sverige och Sydkorea har startats som främjar framväxten av uppkopplade fabriker.
Det är Korea Institute for Advancement and Technology, KIAT, som ingår i projektet C-PALS, som står för Cyber-Physical, Assembly and Logistics Systems. Svenska parter är H&D Wireless, Ericsson, Scania och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Syftet med projektet är att utveckla teknik och tillämpningar för uppkopplad montering och produktionslogistik. Projektkonsortiet är väl sammansatt och bedöms ha stor erfarenhet av internationella samarbeten och relevant marknadspositionering.

Ett lyckat projektresultat kan bidra till att digitaliseringen av fabriker kommer att gå snabbare. För H&D Wireless innebär det ett kvitto på att bolagets teknik för att följa materialflöden med hjälp av kommunikation och positionering blir än mer tydlig inom fabriker som uppgraderar till industri 4.0 standards.

– Detta projekt är högintressant för svensk fordonsindustri, där vi nu ska skapa den digitala fabriken. Projektet omsätter 3 miljoner euro med bidrag inom EU-satsningen EUREKA, där svenska Vinnova och sydkoreanska KIAT är finansiärer. RTLS och 5G kommer att bli viktiga delar, så vi är väldigt glada att få med H&D Wireless och Ericsson i samma projekt och att få arbeta med Scanias fabrik och processer. Att i konsortiet även ha sydkoreanska parter skapar ett väldigt spännande konsortium, säger professor Magnus Wiktorsson, Institutionen för Hållbar produktionsutveckling på KTH.

– Att följa materialflöden är en viktig beståndsdel i digitaliseringen av en fabrik och här har vi samlat på oss en stor erfarenhet där vi tillämpar vår unika radiokompetens för kommunikation, säkerhet och positionering, säger Pär Bergsten, grundare och vd av H&D Wireless.

Projektet startar den 1 juli och pågår under tre år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.212