23948sdkhjf

Salvagnini digitaliserar fabriken

| Av Joakim Johansson | Tipsa redaktionen
Den 15-16 maj bjöd 13 företag i småländska Värnamo gemensamt in kunder och andra besökare till Öppet Hus i sina lokaler. Det var åter dags för Värnamo Industriexpo.

Alla deltagande företag ligger i framkant när det gäller teknik och utveckling inom sina områden, såsom automation, mätutrustning, styrsystem, programvaror, skärande bearbetning, plåtbearbetning, plastbearbetning, matningsutrustning, maskinrenovering, begagnade maskiner med mera.

Metal Supply var på plats under de båda dagarna och besökte bland annat Salvagnini Scandinavias kontor på Bredasten i Värnamo.

Ricky Hansson, Head of Process Application vid företagets italienska huvudkontor, höll en intressant presentation av företagets koncept "Smart Factory". Ricky Hansson är en långvägare i koncernen som tidigare arbetade i företagets svenska och senast i den amerikanska verksamheten under många år.

Numera bor och jobbar han i Italien.

"Smart Factory" går ut på att digitalisera fabriken för att göra den smartare, bättre och framförallt autonom. Konceptet är fokuserat på att spara tid, material och energi.

Systemet ska vara självlärande, detta innebär att desto längre systemet har varit i drift desto bättre blir det. Det ska i slutändan skapa erfarenhet liknande en mänsklig individ och bli bättre, mer erfaren med åren.

Läs också: "Det kommer ett batteri med nyheter på EMO"

– Det är smarta algoritmer som driver systemet. Dessa ska kunna skapa en optimal och harmonisk process för både människa och maskin, sade Ricky Hansson

– Några av algoritmerna som används är kluster-algoritmer. Klustring är en metod för oövervakad inlärning och är en vanlig teknik för statistisk data-analys som används inom många områden, det används till exempel inom polis-väsendet för ansiktsigenkänning, ett dator-program som kan identifiera eller verifiera en person från en digital bild eller en video-bildruta. Även inom cancerforskning används det för att kunna känna igen mönster vid olika behandlingar och mediciner, sade Ricky Hansson.

Systemet använder sig också av en så kallad Digital Tvilling. Det är en exakt avbildning av en maskin eller fabrik i en virtuell miljö.

Den fysiska maskinen förser sin digitala tvilling med data. Data både vad det gäller maskinens tillstånd och hälsa, samt data för hur maskinen har presterat i form av cykel-tider, kvantiteter med mera.

Insamlad data är sedan aggregerad och används av den virtuella Digitala Tvillingen för att autonomt optimera produktion och flöde på bästa sätt. Den virtuella tvillingen kör igenom produktionen som är planerad för imorgon i ett antal olika scenario och tar beslut om körplanen.

Detta innebär att de gör alla misstagen i en virtuell miljö istället för att göra dem i produktionsflödet när det är för sent. Den information som överförs från den materiella maskinen till den digitala tvillingen kan gälla allt som är mätbart: prestanda, energiförbrukning, temperaturer, flaskhalsar och annat.

Läs också: Mountpac i Hillerstorp ökar kapaciteten rejält

I "Smart Factory" finns det också ett system som använder sig av RFID-teknik, med detta system går det att lokalisera och mäta allt gods och alla aktiviteter som pågår i realtid.

Genom det identifieras problem och optimeringar kan ske direkt i nutid. Till exempel går det att stötta alla mänskliga resurser och ge dem fokuserad träning om det går att se att resultatet inte ligger på samma nivå som andra i teamet.

– Det här balanserar människors kunnighet och ger dem de rätta verktygen för att utföra jobbet, sade Ricky Hansson.

– Industrin måste satsa på att utveckla sina anställda, få dem till en helt annan nivå, arbetsuppgifterna i den framtida fabriken för den mänskliga individen kommer att se helt annorlunda ut, framförallt vara mindre repetitiva och mer intressanta. Jag har tyvärr sett att de industritekniska utbildningarna i Sverige har blivit satt lite åt sidan, detta måste förändras så att svenska entreprenörer kan fortsätta att vara innovativa och stanna i världens topp fem vad gäller produktionsteknik och automation, sade Ricky Hansson.

– Det handlar om att digitalisera för att överleva, framtidens valuta är tid. Det gäller att vara klar i huvudet när man gör en nyinvestering, tänka på och planera för framtiden i både människa och maskin, vara säker på att ny-investeringen är en bricka i spelet som ska kunna stötta en framtida digitalisering. Gör inte en investering bara för att addera kapacitet eller ersätta en äldre maskin, gör en investering som kan ge en konkurrensfördel eller andra fördelar, som kan skapa en paradigm-förändring för ditt företag och ta det till en helt ny dimension, under min tid i USA var talesättet ”Go Big Or Go Home”, sade Ricky Hansson.

Med hjälp av "Smart Factory" och digitaliseringskoncept samt smarta algoritmer kan outputen ökas med upp till 20-30 procent, utan att investera i ny utrustning. Bara genom att tänka logiskt och skapa en virtuell modell som kan testköra innan de släpper produktionen till den fysiska miljön enligt företaget.

– Vi har under våren kört två pilot-projekt på sådana här anläggningar i Sverige. Det ena företaget har egna produkter och det andra är en underleverantör, sade Ricky Hansson.

– Det finns mycket kvar att utveckla, många möjligheter som vi fortfarande utforskar, men systemet som det står idag kommer redan nu att ge klara positiva utfall för de företagen som är villiga att investera. Som regel så ska man fokusera på att starta smått och sedan skala ut efter hand till hela fabriken, därför är det viktigt att välja rätt partner när man gör en ny-investering, en partner som redan nu forskar i att skapa en autonom miljö där fabriken har befogenhet att ta egna beslut utan mänsklig inblandning, sade Ricky Hansson.

När Metal Supply pratade med Ricky Hansson efter presentationen blev vi också utlovade ett företagsbesök vid en av dessa anläggningar. Så vi lovar att återkomma kring det här i fler reportage framöver.

Salvagnini Scandinavia grundades 1988 och är ett helägt dotterbolag inom Salvagninigruppen.

Företaget tillverkar flexibla automatiska maskiner inom tunnplåtsbearbetning, allt ifrån standard ”Stand-alone”-maskiner till helt kundanpassade FMS-system.

Salvagnini Scandinavia ansvarar för försäljning, marknadsföring, service och installation av Salvagninis produktprogram i Skandinavien.
Håll dig uppdaterad med Metal Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

"En fördel med robotsvetsning är att det alltid blir samma kvalitet"

Kan maskiner bli smartare än människor?

Stäubli snabbkopplingar i datahallar

Storaffär till MLT Maskin & Laserteknik

Oroliga gruvarbetare kan få ersättning

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut 10.00 varje dag, måndag och torsdag även 14.00.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

"Elektrifieringen kommer vare sig man vill eller inte"

Coromatic tar hem affär hos prestigekunden ESS i Lund

BMW:s nya bil motsvarighet till svart hål

Stororder till Kellve Sweden på bandtransportörer

Elektroautomatik håller kvar ledarpinnen inom Virtual Commissioning

Ännu en mångmiljonaffär till Q-System

De bygger bioraffinaderi för 2,1 miljarder

1

Klent med åtgärder efter bussbranden

Stena Components tar ett stort steg framåt

Ackreditering inom provning vid partikelanalys – Nyli Cleanliness Control

Man svårt skadad

Universal Robots lanserar kollaborativ automatiseringscobot med hög nyttolastkapacitet

Byggd för att göra mer: UR16e förstärker kollaborativa robotlösningar och tillför hög nyttolastkapacitet för producenter som önskar påskynda sin automatisering.

SSAB permitterar

Nya intelligenta Roba bromskontrollmoduler från Mayr övervakar sensorlöst

Första vändskärsborret för håldjup på 7xD

De kan gå hem – med lön

Mitsubishi MTEC – Nytt tekniskt center för utbildning och teknik

Nu har Kyocera Fineceramics förvärvat Aliaxis Utilities & Industrys nordiska keramiska verksamhet

Ny familj inom mjukstartare

Stor order till Sandvik

Ny agentur för Colly Components

Kolossal affär till Epiroc

Bruket räddas trots koncernens storvarsel

Volvo varslar i Eskilstuna

Veckans mest lästa!

NordiQ Group startar verksamhet i Slovakien

Ny teknik ska hindra framtida bussolyckor

Minskade beställningar från offshore ger varsel

Arbetsmiljöverket utreder explosionen

Metso stänger ner i Ersmark

Micael Johansson ny vd för Saab

Se alla Företagens egna nyheter

TAON Hydraulik erbjuder ENERPAC lufthydrauliska pumpar

CA025P - Ultratåligt beläggningsmaterial för maximal skärprestanda i stål

AMADA stärker ytterligare organisationen på den Skandinaviska Marknaden

Många bilar rullar tystare, säkrare, renare och bekvämare tack vare ebm-papst

Självsugande centrifugalpump för industrier

Det är farligt att andas in partiklar som kroppen inte kan bryta ner och föra bort

Nicolas Svensson ny affärsområdesansvarig Sunnex Mounts

Nya C9-beläggningen - Längre livslängd och stabil bearbetning av svårbearbetade material

Ny agentur för blindnitmuttrar

Nya avfuktare serien från Condair

Industrimässan Euro Expo i Sundsvall 18/9-19/9

Underhåll och ombyggnation av pressverktyg växande område för AP&T

DISAB MultiFLEX™ utnämns av SSAB och My Inner Strenx®

norelem på EMO 2019

epoxi + kaffesump = flamskyddsmedel

Besök Nordens ledande tekniska mässa - Teknologia 19, 5-7 november i Helsingfors!

Coromatic ska bygga kritisk infrastruktur på forskningsanläggningen ESS

Saltängen föreläser

Värmerutor från Mirit Glas

Vår fästteknik till dina konstruktioner

Hansen-Icoma leverar PILOT WA 560-2K - Automatisk sprutpistol

Chockdämpare från WILLBRANDT Gummiteknik

Bladfjäder med livsviktig funktion i innovativ cykelairbag

Rostfria kabelmärkningar från Knutwall!

Bendiro fortsätter i Finland

Tipsa en kollega

0.354