23948sdkhjf

Furhoffs Rostfria automatiserar sin produktion

Den svenska VVS-industrin är i tillväxt, och det har lagt press på produktionslinjen hos Furhoffs Rostfria, Sveriges ledande producent av komponenter i rostfritt stål till VVS-branschen.

Följaktligen har företaget nyligen investerat i den kollaborativa svetsroboten CoWelder från Migatronic med TIG-svetsteknologi för att kunna automatisera sin produktion.

Furhoffs Rostfria startade som ett litet företag i Skövde år 1899 och betraktas i dag som en av Sveriges ledande specialister inom produktion av komponenter i rostfritt stål.

Det familjeägda företaget, som fortfarande har huvudkontoret i Skövde, utvecklar och tillverkar sitt eget VVS-brand, men servar även några av Sveriges största industriföretag.

Furhoffs har valt att investera i automatisering som en följd av den stigande efterfrågan på deras produkter under de senaste åren.

– Vi har mött den ökade efterfrågan på våra produkter och tjänster genom att anställa mer folk och optimera vår produktionslinje. Det är också därför vi har investerat i en del svetsrobotar, säger Lars Ryefalk, marknadschef på Furhoffs Rostfria, enligt ett pressmeddelande.

– Våra produkter är gjorda av rostfritt stål, och därför TIG-svetsar vi 90 procent av komponenterna. Det är en utmaning, när det gäller automatisering, för de mest vanliga TIG-automatiseringsteknologierna och robotarna på marknaden lever inte upp till våra krav, säger han.

För att kunna möta efterfrågan på automatisering i den globala svetsindustrin har Migatronic nyligen vid sin fabrik i danska Fjerritslev lanserat TIG-svetsteknologi till sin kollaborativa svets-robot CoWelder.

Furhoffs är det första företaget som har investerat i en CoWelder med TIG-svetsteknologi, och även om den innovativa svetsroboten bara har varit en del av deras produktion i två månader, har CoWelder redan gjort ett gott intryck på dess nya kollegor.

– Vi har i många år fokuserat på att automatisera processerna i vår produktion. Så då vi hörde talas om Migatronics CoWelder med TIG, började vi att överväga, hur det svetskonceptet skulle kunna gynna vår verksamhet, och till slut beslutade vi att investera. Fram till nu har vi funnit en rad produkter, där svetsroboten kan öka vår produktivitet, säger Lars Ryefalk.

– Med CoWelder behöver våra medarbetare endast fixera svetsämnena till svetsroboten, som är utrustad med en Cold Wire Feeder (kalltrådsmatarverk), som automatiskt för tillsatstråd in i smältbadet. Vi har optimerat vår TIG-produktion väsentligt på grund av CoWelders effektivitet och höga svetskvalitet, säger Lars Ryefalk.

Furhoffs producerar serier på upp mot 2 000 ämnen men producerar även specialserier på två eller tre ämnen.

Tidigare var företagets svetsrobotar endast beräknade till större serier men den nya CoWelder gör det nu möjligt för dem att automatisera produktionen av specialämnen.

– CoWelder är otroligt flexibel; den är så enkel att använda och ställa in till alla slags produkter, så att vi också har börjat att använda svetsroboten till mindre serier och specialämnen, säger Lars Ryefalk.

Enligt den tekniska säljaren Patrik Karlsson hos Migatronic i Sverige har svetsindustrin – speciellt företag liksom Furhoffs producerar komponenter i rostfritt stål – i många år efterfrågat ny teknologi, som kan automatisera TIG-svetsprocessen.

– Det har varit en utmaning att utveckla en optimal automatiseringslösning till TIG-svetsning, för att det är en rätt komplicerad process. Men vi tror på, att CoWelder med TIG-teknologi lever upp till svetsindustrins höga krav, säger Patrik Karlsson.

– Vi ser en stort potential i våran lösning, som är speciellt relevant för företag, som primärt gör produkter i rostfritt stål eller tunnplåt. Svetsrobotens effektivitet och höga prestanda kan i hög grad optimera ett företags produktion, säger Patrik Karlsson.

Hos Furhoffs har CoWelder redan överstigit företagets förväntningar.

– Vi är tvungna att automatisera vår produktion för att hålla oss konkurrenskraftiga på marknaden. Med vår nya svetsrobot ser vi en stor potential för att ytterligare automatisera vår produktion samt öka både kapacitet och omsättning, säger Lars Ryefalk.

– CoWelders effektivitet, svetskvalitet och flexibilitet har överstigit våra förväntningar, så vi planlägger att anskaffa ännu en till vår produktionslinje, säger Lars Ryefalk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094