23948sdkhjf

Vad krävs för Industri 4.0?

Det tyska näringsdepartementet har försökt bena ut vilka krav som måste ställas på utrustning, system och anläggningar för att de ska framtidssäkras.

I skriften ”Which criteria do Industrie 4.0 products need to fulfil?” tar det tyska näringsdepartementet och industriorganisationen ZVEI ett intressant grepp. De gör ett försök att bena ut vilka krav man måste ställa på utrustning – också system och anläggningar – för att man ska kunna säga att de är framtidssäkra, eller lämpade för det som tyskarna kallar Industrie 4.0. Smart industri, säger andra.

Dels listar och motiverar man olika krav och villkor – idag, om fem år och om tio år – och dels ger man exempel där man tillämpar kraven på några produkter, till exempel en skruvdragare från Bosch och ett programvarupaket från ABB.

För att visa vad som krävs för att produkterna ska fungera i sammanhanget Industri 4.0 utgår tyskarna till stor del från internationella standarder som finns idag, eller där utveckling pågår.

Till att börja med krävs en gemensam grammatik och ett gemensamt uttryckssätt så att komponenter, maskiner, anläggningar och IT-system ska förstå varandra. Rapporten pekar i första hand på IEC 61360 (i Sverige SS-EN 61360), som har en koppling till eCl@ass och den öppna databasen IEC CDD.

Principerna för dataelement och klassificering i IEC 61360 har också antagits i ISO 13584 (svensk standard SS-ISO 13584 för artikelbibliotek för industriautomation) och används som grund för andra standarder, till exempel IEC 61987 för data i kataloger för utrustning för industriell processtyrning (svensk standard SS-EN 61987). Den tyska rapporten nämner både ISO 13584 och IEC 61987.

För datautbyte i industrianläggningar nämns AutomationML som ett eventuellt alternativ (IEC 62714, svensk standard SS-EN 62714).

Vad gäller IT-säkerhet konstateras inte oväntat att IEC 62443 kommer att spela en nyckelroll. För informationsmodell och kommunikation mellan system nämns OPC-UA (IEC 62541, svensk standard SS-EN 62541).

Det pågående arbetet med en standard för digital beskrivning av produktionsanläggningar ”digital tvilling”, IEC 62832, nämns som viktigt på sikt. Arkitekturmodellen RAMI 4.0 som bär upp det hela beskrivs i den tekniska rapporten SEK TR 63088 från SEK Svensk Elstandard.

Skriften är ett intressant försök att driva på ”industrins digitalisering” genom att dels förklara och formulera villkor och dels förankra dem genom att hänvisa till etablerade standarder. Standarder som industrin enats i internationellt arbete, organiserat inom IEC – sedan 1906 den internationella organisationen för standardisering inom el och elektronik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125