23948sdkhjf

Världsbanken satsar på klimatvänlig gruvbrytning

Världsbanken lanserade nyligen Climate-Smart Mining Facility, en ekonomisk fond med syfte att göra gruvbrytning klimatsmart och hållbar. Anledningen till att fonden startas är att Världsbanken ser att framtidens miljövänliga teknik kräver mer metaller till exempel till batterier och man anser det viktigt att även själva gruvprocessen har ett miljötänk.

Fonden ska i första hand stödja arbete i utvecklingsländer. Projekt som kan få stöd från fonden är till exempel stöd för att använda förnybar energi vid gruvbrytning eller att göra en gruva utan att avverka för mycket av närliggande skog, men också att hjälpa utvecklingsländer att återvinna metaller.

– Världsbanken stöder en koldioxidövergång där gruvdrift är klimatsmart och värdekedjorna är hållbara och gröna. Utvecklingsländerna kan spela en ledande roll i denna övergång: Att utveckla strategiska mineraler på ett sätt som respekterar samhällen, ekosystemen och miljön. Länder med strategiska mineraler har en verklig möjlighet att dra nytta av den globala övergången till ren energi, säger Riccardo Puliti,  Världsbanken.

Världsbankens mål är att investeringen når upp till beloppet 50 miljoner dollar, en summa som kommer att användas under en femårsperiod.

Fonden kommer att fokusera på fyra kärnområden:

  • begränsning av klimatförändringarna
  • anpassning till klimatförändringar
  • minskning av materialpåverkan och skapande av marknadsmöjligheter
  • att bidra till minskat kolanvändande och en minskning av materialpåverkan  genom försörjningskedjan för kritiska mineraler som är nödvändiga för rena energitekniker.

Se Världsbankens illustration om metallers betydelse för en hållbar framtid. http://www.worldbank.org/en/news/infographic/2019/02/26/climate-smart-mining

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094